Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezzel a százforintos praktikával többé nem lesz büdös a szemetes

default user icon
MME
Ha büdös a kuka, a konyhában sosem lesz kellemes illat. Mivel folyamatosan újratermeljük a szemetet, szinte elkerülhetetlen, hogy a kuka bekoszolódjon, ám van egy rendkívül egyszerű és olcsó trükk, amivel szagtalaníthatjuk a konyhai szemetest.

A tisztaság fél egészség, és ez a mondás egyike azoknak, melyeknek valóban van igazságtartalma. Ha ugyanis piszkos a lakás, akkor a levegőben is több lesz a baktérium, így pedig könnyebb elkapni a betegségeket. Ha pedig a kukából árad kellemetlen szag, akkor rosszul is érezzük magunkat a lakásunkban, kiváltképp a konyhában.

Hogyan tisztítsuk megfelelően a konyhai szemetest?

Ha valaki lakásban él, akkor nem igazán van lehetősége komposztálni, így az ételmaradékok teljes egészében a kukában végzik, a nyers hússal, tojáshéjjal és minden olyan szeméttel együtt, melyek nem gyűjthetőek szelektíven. Hiába használunk szemeteszsákot, elég egy éles tárgy és a vékony anyag kiszakad, a zsák tartalma pedig beszennyezi a kukát. Ilyenkor haladéktalanul ki kell mosni, de a szemetest érdemes ezenfelül is rendszeresen tisztítani.

A kukát ajánlatos egy-két havonta teljesen kimosni. Ha tudjuk, vigyük ki a ház elé, de ha ez nem megoldható, tegyük bele a kádba (amit a végén alaposan súroljunk ki). Töltsük fel a kukát néhány centi magasan meleg vízzel, adjunk hozzá mosogatószert, habosítsuk fel és hagyjuk állni pár percig. Ezután fogjunk egy kefét vagy egy leselejtezni kívánt mosogatószivacsot és alaposan mossuk át a kuka belsejét és külsejét. Öblítsük ki és hagyjuk teljesen megszáradni. A napfény segíthet minden baktériumot elpusztítani.

Használjunk százforintos szagtalanítót

Annak érdekében, hogy hosszan megőrizzük a szemetes szagmentességét, tegyünk a kuka aljára régi újságpapírt, szórólapot vagy levélszemetet, majd szórjunk a papírra vékony rétegben szódabikarbónát. Ezután tegyük bele a szemeteszsákot – írja a Huffington Post. A papír és a szódabikarbóna felfogja az esetleg kiszakadó zacskóból kicsepegő szemetet, és ha kiürítjük a kukát, akkor elég csak egyszerűen kivenni a papírbélést és beledobni a zsákba.

Borítókép: Shutterstock 

Ezek is érdekelhetnek