Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért szeretünk más ételeket gyerekkorunkban, mint felnőttként!

Akinek gyereke van, az tudja, hogy ők bizony nem mindent esznek meg, bármilyen finoman is van elkészítve az étel. Ha visszaemlékszünk, velünk sem volt ez másképpen gyerekkorunkban, nem is egy olyan dolog van, amit gyermekkorunkban még utáltunk, mostanra pedig a kedvenc ételeink közé került. Nézzük, mi áll a jelenség mögött, ugyanis mindez nem véletlen.
Más az ízlelőbimbók száma

Az ízeket a nyelvünkön található ízlelőbimbók segítségével érzékeljük. És itt jön a különbség, mert míg a felnőttek szájában nagyjából 10 ezer ízlelőbimbó van, addig a gyerekekében ennek a háromszorosa. Így tehát ők sokkal élénkebben érzik az ízeket, tehát ezért lehetnek számukra taszítóak a keserű és savanyú, valamint a fűszeres ételek.

Az ízlelőbimbók nem állandóak, a felnőtteknél kéthetente elhalnak (természetesen nem egyszerre) és újak jönnek létre a helyükön. Ez a gyerekeknél is így van, de kamaszkorukban az elhalt ízlelőbimbóik kétharmada nem regenerálódik, így a pubertáskor után átalakul az ízérzékelés és a megmaradt ízlelőbimbók ciklusa újra egyensúlyba kerül.

Tehát az, hogy a gyermekünk mást szeret, mint mi és bizonyos ételeket egyáltalán nem hajlandó megenni, nem (csak) hiszti eredménye, hanem a fent leírtak fényében, már teljesen érthető dolog.

A fejlődő szervezet védelmében

A jelenség arra hivatott, hogy támogassa a gyerekeket abban, hogy magas energiatartalmú, vagyis cukros és zsíros ételek fogyasszanak, nem véletlenül imádják annyira az édes ízeket és az édességet. A fejlődő szervezetnek ugyanis sokkal több kalóriára van szüksége, mint a felnőtteknek. Amikor a testi fejlődés befejeződik, az ízlelőbimbók száma leredukálódik a tízezer körüli mennyiségre.

Negyven felett is változás jön

A folyamatnak itt még nincs vége, ugyanis az ízlelőbimbók száma negyven éves kor körül ismét megváltozik, a regeneráció lassul az ízlelőbimbók száma fokozatosan csökken. Ahogy idősödik az ember, úgy tompul az ízérzékelése (és azzal párhuzamosan a szaglóérzéke is). Ezért van az, hogy a középkorú és idősebb emberek általában az intenzívebb ízű és fűszeresebb ételeket kedvelik jobban. (Forrás: The Guardian )

EZT AZ ARCOT NÉZD! ELŐSZÖR KÓSTOLTAK BROKKOLIT A GYEREKEK - ÍGY REAGÁLTAK >>> 
EZT ADD REGGELIRE A GYEREKNEK, ÉS PENGE LESZ A SULIBAN! 4 ÍNYCSIKLANDÓ RECEPTTEL >>> 
EZÉRT NE TILTSD A GYEREKTŐL A CUKROT! SOKKOLÓ LEHET A VÉGEREDMÉNY! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss