Évről évre egyre nagyobb érdeklődés övezi az Ország tortája versenyt mind a szakma, mind a közönség részéről. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a kormány felkérésére a 2007. augusztus 20-i ünnepségre alkotta meg először az Ország tortáját. Azóta a Miniszterelnökség és az Ipartestület minden évben közösen írja ki a pályázatot, amely során az ország különböző pontjain található cukrászatok nevezhetnek saját tortáikkal, a megtisztelő cím elnyerésére. Az ország első tortája a Madártej torta volt, amit Zila László alkotott meg.
A végső győztest több kör után választja ki a szakmai zsűri. Az első körben megkóstolják az anonim nevezett tortákat, és eldönitik, hogy melyik lesz az hat torta, amely a döntőben szerepel majd. Idén februárban jelentették be, kik lesznek a döntősök. A zsűri tagjai a második körben újra kóstolták a tortákat, és javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. A döntőben a tortákat helyben is el kellett készíteniük a versenyzőknek, ahol meghatározott jellemzők szerinti pontozással választották meg a győztest.
2020 nyertese: CURIOSITAS- FÜREDI KRISZTIÁN - HISZTÉRIA CUKRÁSZDA
Fehércsokoládés piskóta, sáfrányos birs zselé, kekszes-fehércsokoládés ropogós réteg, mogyoró ganache, mandula mousse, tejcsokoládés bevonat. Latinul kíváncsiság, magyarul izgalmas, újszerű, ez a kuriozitás. A torta pontosan ilyen érzéseket kelt. Kevesen tudják, hogy a birsalma az egyetlen olyan gyümölcs, ami nyers állapotban szinte élvezhetetlen. Rafinéria, fantázia, kifinomult érzék és szakmai tudás kell ahhoz, hogy ennek a pompás gyümölcsnek a rejtett ízei előkerüljenek.
2019 nyertese: Boldogasszony csipkéje, Tóth Norbert - Tóth Cukrászda
Roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málna lekvár és málnás meringue alkotják a tortát. A csipkét a torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, melyek közeit málna lekvár tölti ki. Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-gekkel és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszítik. Üde, friss és nagyon gyümölcsös.
2018 nyertese: Komáromi kisleány - Sztaracsek Ádám - Jánoska Cukrászda
A torta mézes-diós tészta alapú, melyen citromos-gyömbéres körtekompót betétet, vilmoskörte likőrös étcsokoládét és fahéjas-diós roppanós réteget ölel körbe a vaníliás-fehércsokoládés mascarpone mousse. A dió, a méz, a fahéj és a gyömbér ízei a családi ünnepek asztalának édességeit idézik, melyek tökéletesen harmonizálnak a körte, a csokoládé és a vaníliás krém üdítő frissességével.
2017 nyertese: Balatoni habos mogyorós - Vaslóczki Orsolya, horváth cukrászda
Mogyorós habtészta, mogyorós roppanós réteg, fekete ribiszke zselé, tejcsokoládés karamell réteg, mogyoró hab, mogyoróolajos áthúzóval bevonva.
2016 nyertese: Őrség Zöld Aranya - Szó Gellért
Az őrség aranyának nevezett tökmagolajjal és mandulaliszttel készült tészta csodálatos ízkombinációt alkot a málnazselével, a fehércsokoládés ganache-sal, valamint a hántolt ostya és tökmag praliné felhasználásával kialakított ropogós réteggel. A különböző textúrák a tökmagolajos tükörzselével fedve izgalmas gasztronómiai élményben részesítik a torta kóstolóját.
ÍME AZ ORSZÁG TORTÁJA! A CURIOSITAS LETT A 2020-AS GYŐZTES! >>>
MINDEN, AMIT AZ ORSZÁG TORTÁJÁRÓL TUDNI ÉRDEMES >>>