Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Székrekedéssel küzdesz? Ezek a gyümölcsök segítségedre lesznek!

default user icon
MME
Az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri probléma a székrekedés, ami annyit takar, hogy a szervezetünk csak nehezen tud megszabadulni a salakanyagoktól. Napjainkban természetesen számos hatékony készítmény létezik már erre a problémára, érdemes azonban első körben az étkezésünkön változtatni: iktassuk be a most következő gyümölcsöket minél gyakrabban!

A székrekedés kialakulásának számos oka lehet: a stressz, bizonyos gyógyszerek, étrend-kiegészítők, krónikus betegségek, mozgásszegény életmód, a székelési rutin megváltozása, az ürítési késztetés elkerülése. Ám a két leggyakoribb a rostszegény táplálkozás és a nem megfelelő folyadékbevitel. A jelenlegi táplálkozási irányelvek szerint naponta legalább 25-38 gramm rostot kellene fogyasztanunk. Lássuk, ehhez mely gyümölcsöket iktassuk be rendszeresen az étkezésünkbe!

Körte

A körte oldható és oldhatatlan rostokat egyaránt tartalmaz. Utóbbiak egyfajta gyengéd hashajtóként működnek, ezért kiválóak a székrekedési problémák orvoslására. A legtöbb oldhatatlan rost a körte héjában található, ezért miután alaposan megmostuk, célszerű hámozatlanul elfogyasztani. A körte azért is kitűnő választás a székrekedés enyhítésére, mert jelentős mennyiségű szorbitot tartalmaz, ami szintén hashajtó hatású vegyület.

Alma

A körtéhez hasonlóan az alma héja szintén gazdag oldhatatlan rostokban. Ezen felül a húsában egy vízoldékony rost, egészen pontosan pektin található, ami nagyon fontos hatást gyakorol a szervezetünkre. Kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét és rendezi a székletet. A benne lévő alma- és gyümölcssav kiváló hatást fejt ki a belek és a máj működésére. Érdemes továbbá tudni, hogy az alma képes kitisztítani a szervezet egészét, tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő- és a húgysavképződést.

Sárga sárkánygyümölcs

A kaktuszfélék családjába tartozó, Peruban, Kolumbiában és Ecuadorban őshonos trópusi gyümölcs sok oldható rostot tartalmaz, melyek vízben és más testnedvekben oldódnak fel. Ahogy áthaladnak a szervezeten, egyfajta gélszerű állagot vesznek fel, és táplálják a belekben lévő jó baktériumokat, amelyeknek köszönhetően javul az emésztésünk. Ezen felül a benne lévő oldható rostok csökkentik a zsírraktározást, a vércukor- és a koleszterinszintet.

 Füge

A krónikus székrekedésben szenvedőknek érdemes a fügét választaniuk, hiszen magas rost- és B-vitamin-tartalma révén jótékony hatással van az emésztésre. Apró magjai segítik a táplálék gyorsabb haladását az emésztőrendszerben, továbbá a belek falára tapadt salakanyagok kiürülését. A méreganyagok távozását követően az emésztőrendszer nagyobb hatékonysággal tud dolgozni, így könnyebbé válik a vitaminok és az ásványi anyagok felszívódása. Ezáltal felpörög az anyagcsere, és még a fogyás is beindul!

Citrom

Ez a napsárga déligyümölcs, illetve kifacsart leve és az azzal ízesített víz az egyik leghatékonyabb szer a székrekedés ellen. A benne rejlő pektin és naringenin stimulálják a bélrendszert, normalizálják az emésztést, és segítenek megszabadulni a belekben felgyülemlett salakanyagtól.

Ne feledjük, hogy a rostban gazdag ételek mellé megfelelő mennyiségű folyadékot is kell fogyasztanunk, különben az arra érzékenyeknél puffadást, hasi görcsöt okozhatnak!

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek