Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tudtad? Ezzel az egyszerű trükkel friss marad a zeller!

default user icon
MME
Imádjuk a ropogós zellert: finom mártogatósokhoz, saláták összetevőjeként, no és persze turmixokban is isteni. De előfordul, hogy csak egy-két szálra van szükségünk. Mit tegyünk, hogy a maradék minél tovább friss maradjon? Eláruljuk!

Nők ezrei kezdték követni Jennifer Aniston példáját, amikor a színésznő elárulta, hogy minden reggel egy pohár zellerlével indítja a napot. Bár csodáljuk a színésznőt, nem csak ezért szeretjük a zellert: friss, zamatos íze, az egészségre gyakorolt számtalan jótékony hatása – jó gyulladáscsökkentő, segíti az emésztést, javítja a véráramlást –, és alacsony kalóriatartalma mind hozzájárul az élénk színű zöldség népszerűségéhez.

De mi a helyzet, ha csak kevés zellerszálra van szükségünk? Mit tehetünk a többivel, hogy ne romoljon meg? A zeller tárolásának egyik általánosan ismert módja, hogy feldaraboljuk és vízbe tesszük. Így akár 2 hétig is megőrzi frissességét. Ha ennél tovább szeretnék minőségromlás nélkül tárolni, mutatjuk a trükköt!

Elő az alufóliával!

Az „öreg" zeller ernyedt, enyhén nyálkás és gumiszerű. Mivel elvesztette nedvességtartalmát és elszíneződött, már nyoma sincsen a hajdani ropogósságának és élénkzöld színének. A zeller az etiléngáz természetes felszabadulása miatt fonnyad, ami az érés során keletkezik. A gáz a zellert, a brokkolit, a kelkáposztát és más zöldeket is sárgává színezi. Mivel az alma az egyik legnagyobb etilénkibocsátó, a legjobb, ha a zellert (is) minél távolabb tartjuk tőle. Ne tároljuk műanyag zacskóban, mert az megakadályozza az etiléngáz távozását, és lerövidíti a zöldség eltarthatóságát.

A legjobb módja, hogy az etilén szabadon távozzon és a nedvesség is megmaradjon, ha a zellert alufóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrénybe tesszük. Arra ügyeljünk, hogy ne tekerjük be túl szorosan, hogy az etilén kiszabaduljon, de ne legyen túl laza sem, hogy a nedvességet megtartsa. 

Fagyasztani is érdemes

A zellert a fagyasztóban is tárolhatjuk, de ahhoz, hogy megőrizze ízét és roppanósságát, fagyasztás előtt blansíroznunk kell. Mit is jelent pontosan a blansírozás, és hogyan kell csinálni? A blansírozás az a folyamat, mely során az élelmiszereket (általában gyümölcsöket és zöldségeket) rövid időre forrásban lévő vízbe merítik, majd azonnal lehűtik. Mivel csak rövid ideig tart a forró vízbe merítés, a zöldség vagy a gyümölcs nem fő meg, nyers marad, így megőrzi szép színét és ropogós állagát a felengedés után.

Extra tipp

A maradék zellerből készítsünk reggelente frissítő, energetizáló, antioxidánsokkal teli italt. Turmixolva jobban emészthető a rostos, szálkás zöldség, ami a vitaminok és az ásványi anyagok jobb felszívódását eredményezi. A zeller 95% vizet tartalmaz, így a zellerlé segíti a szervezet hidratálását. Alacsony a cukortartalma, íze miatt mégis alkalmas arra, hogy csillapítsa az édesség utáni vágyat. 

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek