Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Átverhetnek minket az árusok? Olcsó, ellenőrizetlen, külföldi dió lepheti el az országot

default user icon
MME
Közeleg a karácsony, és sokan ősszel vásárolják meg nemcsak az ünnepekre, hanem egy évre előre a diót. Az idei, hazai termés jól alakult, ám érdemes a vásárlás során résen lenni, mivel sokan áron alul kínálják a nem ellenőrzött diót!

A dió az egyik legegészségesebb magféle, mely nem hiányozhat a magyar családok ünnepi asztaláról. A dió elengedhetetlen a mennyei zserbóhoz, a diós bejglihez, az aranygaluskához, nem beszélve a különféle vendégváró aprósüteményekről, melyeket szintén feldobhat a tört vagy a darált dió. Ősszel és tél elején sokan kilószámra vásárolják a diót, ez a mag ugyanis a fagyasztóban hosszú ideig eláll, feltéve ha marad belőle a karácsony utáni időszakra.

Legyünk óvatosak a dióvásárlás során

A szakértők szerint idén jó, közepes diótermés várható, ám a hazai termesztők és árusok számára hatalmas konkurenciát jelentenek azok, akik a külföldről behozott, ellenőrizetlen körülmények között termelt diót árulják. A novenyvedoszer.hu cikke szerint heteken belül ellephetik a magyar piacokat, utcákat és parkolókat azok az árusok, akik asztalról vagy furgonból kínálják, áron alul a Moldovából, Romániából vagy Ukrajnából származó, ellenőrizetlen diót.

Az időjárás nehezíti a diótermelők dolgát

Egy átlagos évhez képest harmadával kevesebb dió termett az idén országszerte, de ennél is rosszabb a helyzet Heves vármegyében – olvasható a portál honlapján. Hevesben a tavaszi fagy és a csapadékos időjárás miatt elszaporodott gombás betegségek hatalmas károkat okoznak a gazdáknak.

Simon Mátyás termelő azt mondja, hogy tavaly az aszály, idén a jóval csapadékosabb időjárás miatt kellett a növényvédelmet megsokszorozni, a baktériumok ugyanis nagyobb számban támadtak.

Országosan jó, közepes termésben bíznak idén a hazai dióültetvényeken gazdálkodók. A múlt évi aszály után a termés mennyiségében és minőségében is jelentős előrelépés várható. A piaci viszonyok ugyanakkor kedvezőtlenek. A tengerentúli dióval is nehezen tudja tartani a versenyt a hazai áru.

Borítókép: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetnek