Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így használd fel a diót!

default user icon
MME
A diót legtöbbször desszertekben használjuk fel. Nemcsak a karácsonyi bejgli töltelékeként szolgál, hanem nagyon sok más finom sütit is készíthetünk belőle. A dió a mindennapi egészségmegőrzésnek is fontos részévé válhat számos jótékony élettani hatása miatt.

A dió rengeteg esszenciális zsírsavat tartalmaz, valamint számtalan nyomelem és vitamin megtalálható benne. Emellett elemi rosttartalma is hozzájárul ahhoz, hogy fittek és egészségesek maradjunk.

8 CSÚCSSZUPER ÉTEL, AMITŐL OKOSABB LESZEL! >>>

Éppen ezért, érdemes napi szinten egy maréknyi diót elmajszolni, ami - valljuk be - nem megterhelő. Ha viszont nem magában szeretnénk enni, akkor számtalan lehetőségünk nyílik a különféle fogásokba, desszertekbe belekombinálni.

Pírítva tökéletes!

A dió nagyon jó kiegészítője a különféle tartalmas salátáknak, előételeknek, töltelékeknek, köreteknek, de krémlevesekre is érdemes szórni egy-egy kanálnyi tört diót. Nyersen is ideális, de akkor a legfinomabb, ha felhasználás előtt száraz serpenyőben kicsit lepirítjuk, majd egy fém szűrőben vagy konyharuhában óvatosan ledörzsöljük az enyhén megpörkölődött héját. Teljesen más, gazdagabb, teltebb aromái lesznek így a diónak. Sütemények készítésénél is érdemes ezt az előkészítést alkalmazni, egészen különleges, zamatos végeredményt fogunk kapni.

Süteménybe, tortaalapnak kiváló!

A dió nagyon jól alkalmazható a különféle sütemények tésztájába, ennek részben magas zsírtartalma az oka. Ha kellően finomra van darálva, akkor könnyedén kiváltható vele a receptben lévő lisztmennyiség egy része. A dió kellemes állagot, édeskés ízt és nagyon jó textúrát biztosít a süteményeknek. Tört dióval könnyedén készíthetünk például egy gluténmentes sajttortát, ahol a tört kekszből készített alap szerepét az édeskés, gazdag dió veszi át.

Tölteléknek, krémnek mennyei!

Töltelékekben is kitűnő helyen van, a beigli, a zserbó és a flódni mellett számtalan más süteménybe is érdemes egy rétegnyi, dióval készített tölteléket tenni, de sokszor az is elég, ha cukorral elkevert darált diót hintünk a sütemény rétegei közé. Finomra darált dióval gazdagíthatók a vajkrémek és a különféle sajtkrémek is, s ha igazán finom sült fehérjepaplant szeretnénk a süteményünkre, akkor sütés előtt azt is hintsük meg egy marék, durvára tört dióval.

Ezek is érdekelhetnek

Friss