Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Dán kuglóf pörkölt mogyoróval

60 perc
egyszerű
megfizethető
8 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg kristálycukor
  • 4 db tojás
  • 1 dl étolaj
  • 1 púpozott ek kakaópor (cukrozatlan)
  • 1 db citrom héja és leve
  • 1 csomag sütőpor
  • A csokimázhoz:
  • 18 dkg étcsoki
  • 5 dkg margarin
  • A tetejére:
  • 3 marék török mogyoró

Elkészítés

  1. A megpucolt mogyorót sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és kb. 170-180 fokon 10 percig sütjük (pörköljük), utána pedig konyhai aprítógépben kicsit megdaráljuk (nagyobb darabok is maradjanak).
  2. A tojásokat szétválasztjuk, külön rakjuk a fehérjétől a sárgáját. A tojássárgáját a cukorral habosra kikeverjük, majd hozzákeverjük az étolajat, 5 ek vizet, a citrom reszelt héját és a levét, valamint a sütőporral elkevert lisztet. Végül óvatosan belekeverjük a tojásfehérje felvert kemény habját.
  3. A tésztamasszát kétfelé osztjuk, és az egyik felébe belekeverjük a kakaóport, valamint 1 ek vizet. A kuglófformát kikenjük kevés zsiradékkal és a kétszínű masszát (sárga, barna) felváltva beleöntjük (így lesz szép márványos). Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütjük.
  4. Miután már megsült és kihűlt, elkészítjük a csokimázat: gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét a margarinnal. Rögtön ráöntjük a kuglóf tetejére úgy, hogy az oldalára is lefolyjon, majd a még meg nem szilárdult csokimázat megszórjuk a pörkölt mogyoróval.

Ezek is érdekelhetnek

Friss