Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Dagadó a szomszédasszony konyhájáról

75 perc
mester
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A dagadót a szokásos módon felszúrjuk, kívül-belül sóval, borssal bedörzsöljük, majd félretesszük. Borsónkat enyhén sós vízben puhára főzzük, hűlni hagyjuk, majd leszűrjük. Egy kedves kis serpenyőben a kockákra vágott májat az olvasztott vajon megpirítjuk. A zsemléket hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk. Fogunk egy méretes keverőtálat, beleöntjük a borsót, a májat, hozzáadjuk a kicsavart zsemlét, ráütjük a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, majoránnázzuk. Veszünk egy nagy levegőt, jól összedolgozzuk, és a dagadóba töltjük, nyílását hústűvel összetűzzük.

Kiolajozzuk legszebb tűzálló tálunkat, belefektetjük a töltött húst, lekenjük olajjal, fóliával betakarjuk. 180 fokos sütőben mintegy másfél óra alatt készre pároljuk, elfőtt levét szorgosan pótoljuk. Ha megpuhult, a fóliát levesszük róla, és szép színesre pirítjuk a tetejét. Egy kicsit pihentetjük, majd lecsepegtetjük, ujjnyi vastagon fölszeleteljük.

Amíg pihen a pecsenye, mi tovább serényked ünk, főzünk egy kis pecsenyelevet. A tepsiben maradt zsiradékot kis piros lábaskánkba kanalazzuk, majd a paradicsompürével és a liszttel egy percig pirítjuk. Másfél deci vízzel felöntjük, sózzuk, borsozzuk, két percig forraljuk, majd átszűrjük. Akkor jó, ha híg mártás sűrűségű.

Tálaláskor a hús köré öntjük, petrezselymes burgonyával körítjük. Kínáljunk mellé egy szép kékoportót.

Ezek is érdekelhetnek