Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csúszik a kötelező üvegvisszaváltás indulása

default user icon
MTI
Az eredeti tervek szerint január elsején indult volna a kötelező visszaváltási rendszer, ám ez csak hézagosan fog teljesülni.

Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke egy rendezvényen arról beszélt, hogy a gyártók lobbitevékenysége miatt késik a betétdíjas rendszer bevezetése. A cégeknek az eredetileg tervezett január elseje helyett július 1-jétől lesz kötelező feltüntetni a visszaváltáshoz szükséges kódokat a PET-palackokon, alumínium és üveg italospalackokon – írja az MTI.

Még sokáig vehetünk sima palackokat, amikért nem jár vissza pénz

Habár az üvegvisszaváltási rendszer január elsejével elindul, egyelőre nem sok palackot és italcsomagolást lehet majd visszaváltani.

A gyártók ugyanis július 1-ig fokozatosan hozzák be a betétdíjas, azaz visszaváltható italcsomagolásokat és cserélik le a régieket, azaz fél évig egyszerre lesznek elérhetőek a boltokban azok a palackok, melyek még nem visszaválthatóak és azok, melyekért már pénzt kaphatunk.

Ez problémákat okozhat a vásárlóknak, ugyanis csak azok az italcsomagolások lesznek visszaválthatóak és csak azokat fogadja el majd az automata, melyeken ott szerepel a speciális vonalkód. Ezért a most megvásárolt PET-palackokat, üvegeket és alumínium csomagolásokat sem érdemes gyűjteni, mivel nem kaphatunk értük pénzt.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek