Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csodaszer vagy veszélyes gyógymód? Minden, amit tudni szeretnél a fogyasztó injekcióról

default user icon
MME
Ha úgy érzed, hogy hiába minden erőfeszítés, sport és jól összeállított diéta, a plusz kilók mégsem tűnnek el, lehet, hogy számodra is megoldás a súlycsökkentő injekció. Ne félj tőle, és ne hidd el a körülötte kialakult mendemondákat!

Mostanában sok hír szólt arról, hogy a fogyni vágyók felvásárolják a cukorbetegek kezelésére szolgáló injekció készleteket, így ők gyógyszer nélkül maradnak, ráadásul nem is lenne szabad egészséges embereknek használni, mert nem nekik való, és rengeteg rettenetes mellékhatása lehet. A Fanny magazin  dr. Kelemen Csaba szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos segítségével jár utána az igazságnak.

Célzottan a túlsúlyosoknak

A fogyasztó injekciót alapvetően diabétesz kezelésére fejlesztették ki, és ott figyelték meg a cukorbetegek körében, hogy nagyon hatásosan csökkenti a testsúlyt. Innen indult a kutatás, hogy nem cukorbeteg, de túlsúlyos páciensekre hogyan hat a készítmény. Most már ott tartunk, hogy mind a hazai szabályozás, mind a nemzetközi szakmai társaságok egy bizonyos testtömeg index (BMI) esetén – 30 felett, de ha más betegséggel társul a túlsúly, akkor 27 felett – javasolják ezeket a készítményeket testsúlycsökkentés céljából.

Hogyan hat a szervezetre?

Egyik hasznos, de kevésbé fontos hatása, hogy jelentősen csökkenti az étvágyat. Ami még fontosabb, hogy az anyagcserét is felpörgeti, így azoknak az embereknek is segíthet, akik amúgy nem esznek sokat, de mégis híznak.

Kiknek nem javasolt?

Mivel ez egy relatív új gyógyszer – legalábbis a súlycsökkentés területén – első körben az átlagos felnőtt populációt célozzák meg. Az amerikai szabályozás már engedi, hogy 12 év feletti kamaszok is kaphassák a kezelést, Magyarországon ez még nem lehetséges. Az azonban biztos, hogy a kutatások abba az irányba mennek, hogy gyerekeknek is biztonságosan adható legyen a készítmény. Nem alkalmazható súlyos máj vagy vesebetegség esetén, hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedőknél, akiknek személyes vagy családi anamnézisében medulláris pajzsmirigyrák vagy 2A vagy 2B többszörös endokrin neoplasia (endokrin szervek daganatai) szerepel. A gyógyszer nem adható terhesség alatt, vagy terhességgel próbálkozó nőknél sem, mivel a magzatnál súlyos fejlődési rendellenességet okozhat. „Tekintettel arra, hogy komoly hatással van a központi idegrendszerre, ha a kórelőzményben volt öngyilkossági kísérlet vagy szuicid hajlam, akkor mindenképpen ellenjavalt, mert felerősítheti ezeket a problémákat” – hívja fel a figyelmet az endokrinológus.

Lássunk hozzá! De hogyan?

Az injekciót csak szakorvos, például endokrinológus írhatja fel, és előtte mindenképpen szükséges egy alapos kivizsgálás. Elsőként felvesszük az anamnézist, tájékozódunk a kísérő betegségekről, végzünk egy laborvizsgálatot, hogy lássunk a máj, vese funkciókat és egyebeket. Emellett fontos, hogy kizárjunk olyan betegségeket, amelyek szintén okozhatnak elhízást, mint például inzulinrezisztencia vagy pajzsmirigy-alulműködés. Ilyen esetben az alapbetegséget kell orvosolni, és akkor a testsúly is normalizálódni fog. Ha a kezelés indokolt, akkor az injekciózás alatt félévente-évente elég kivizsgálásra menni, persze csak akkor, ha semmilyen panasz nem jelentkezik. Ha igen, akkor azonnal fel kell keresni a kezelőorvost.

Meddig tart egy kezelés?

Ideális esetben egy-két évig tart egy kezelés, ez persze függ attól, hogy milyen súlyról indul az illető, meg a gyógyszerre adott válaszreakciótól is. Ha valaki például 160 kg-ról indul, akkor az elején havonta akár 10 kg-ot is leadhat. Kisebb súlynál (90-100 kg-nál) nem jó a túl gyors fogyás, hasznosabb, ha lassú a folyamat, mert azzal lehet tartós eredményt elérni. Ez havonta 3-5 kg lehet.

Jó tudni!

Ha a kezelést nem kíséri egy alapvető életmódváltás, tehát egy nagyon szigorú, dietetikus által vezetett étrend és megfelelő mennyiségű testmozgás, akkor is el lehet érni vele ugyan testsúlycsökkenést, de ez esetben garantált, hogy amint abbahagyja az injekciót, vissza is fognak jönni a kilók. Tehát csak akkor van értelme, ha az ember a teljes életmódját átalakítja. Vannak azonban olyan páciensek is, akiknek koruknál fogva vagy más okból annyira lelassult az anyagcseréjük, hogy muszáj folyamatosan kisebb-nagyobb dózisban kapniuk a készítményt. A másik, amire nagyon ügyelni kell a kezelés alatt, és még utána legalább négy hónapig, hogy nem szabad teherbe esni, tehát különösen nagy figyelmet kell fordítani a fogamzásgátlásra. Ennek oka, hogy a szer nagyon súlyos rendellenességek kialakulását okozhatja a magzat esetében. A készítmény nem alkalmazható normál testsúlyú embereknél, hiszen sok olyan hölgy is szeretne ilyen kezelést kapni, akik normál testsúlyúak, csupán „le szeretnének adni pár kilót”.

Mellékhatások

Mint minden gyógyszernek, természetesen ennek is lehetnek mellékhatásai. A leggyakoribb panaszok közé tartozik a teltségérzet, émelygés, puffadás, hasi fájdalmak, hasmenés, ritkábban, de előfordulhat heves szívdobogás-érzés, alvászavar, rémálmok. Ha ennél súlyosabb panaszok jelentkeznek, azonnal orvoshoz kell fordulni!

Mennyibe kerül?

Két típusú gyógyszer létezik. A hatóanyaguk nagyjából azonos, a kiszerelésben és a nevükben van eltérés. Mindkettőt felírhatják cukorbetegeknek, de csak az egyikre kapnak támogatást, ami azért lényeges, mert a havi adag ezeknél az injekcióknál 35-40 ezer forintba kerül. Ha viszont csak elhízásra, tehát cukorbetegség nélkül használja valaki ezeket a szereket, akkor csak és kizárólag teljes áron kaphatja meg.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek