Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
Hidegen, melegen, nyersen, sülve, sütve, főve vagy töltve: a karalábé szinte mindenhogyan jó. Most, hogy nem csak az import és a fóliás változat, hanem a szabadföldi is kapható a piacokon, érdemes számba venni, hogy mi mindent lehet készíteni belőle, és miért jó, ha minél többször teszünk így.
Wessely Márta
A húsvéti lakomák nélkülözhetetlen színpompás zöldségei mellé joggal sorakozik fel a kaliforniai paprika. Nemcsak nyersen szuper alapanyag, de ha jól bánunk vele, még izgalmasabb fogásokat is varázsolhatunk belőle.
Felcsiki Tünde
Ha gluténérzékeny a gyerek, az az egész család táplálkozását "megreformálja". Szerencsére azonban a köretek terén sem kell lemondanunk a finomságokról, csak egy kicsit másképp kell elkészíteni, mint megszoktuk. Ehhez ad tanácsokat Felcsiki Tünde, a Mentes pillanatok című könyv szerzője.
Lenger Vali
A leggyakoribb újévi fogadalom - állítólag - mindig az egészséges életmóddal kapcsolatos. Vajon idén hányan fogadták meg, hogy javítanak a táplálkozásukon, például úgy, hogy igyekeznek egy kicsit kevesebb cukros ételt fogyasztani?
Török Zsuzsa
A téli hónapok egyik legolcsóbb, legegészségesebb zöldsége a fekete retek. Kitűnő vitaminpótló, gyógyhatásait pedig ősidők óta ismeri az emberiség.
A zöldségekkel az a baj, hogy meg kell rágni őket, és az ízük is kevésbé édes, ami a mai cukros-omlós világban nem túl népszerű, így hamar felkerülhetnek a nemszeretem-dolgok listájára a gyerekeknél. Ráadásul a szülők többsége rosszul reagál, ha a lurkó egyszeriben elkezdi kiköpködni a zöldséget.
MDOSZ/MME
Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot foglalnak magukban: többek között vitaminok, ásványi anyagok, karotinoidok, polifenolok, enzimek szerepelnek köztük. Szerepük a szabadgyökök semlegesítése, s ebből adódóan több olyan egészségi probléma ellen hatásosnak bizonyultak, amelyek a szabad gyökök okozta oxidatív károsodásból erednek, vagy azzal kapcsolatosak. Ezért érdemes rendszeresen és minél többet fogyasztani belőlük.
Az Észak-Amerika déli részéről világszerte elterjedt tökféle a mediterrán konyhának is kedvelt alapanyaga. Hosszúkás, hengeres termését egész évben megtalálhatod a zöldségesnél és az élelmiszer-áruházakban. Hazánkban májustól októberig tart a szezonja. A piacon sárga változatot is beszerezhetsz.
Nincs is jobb a friss, szezonális, szabadföldi zöldségeknél és gyümölcsöknél! Ezeknek van illatuk, ízük, vitamintartalmuk - nem úgy, mint az üvegházban érlelet, vegyszerezett társaiknak. Ha tehetjük, használjunk ilyen alapanyagokat a főzéshez, az ízélmény összehasonlíthatatlan lesz!
Sok szülő találkozik szembe azzal a problémával, hogy a válogatós gyerek egyszer csak megmakacsolja magát, és nem hajlandó megenni a zöldségeket és a gyümölcsöket. Ilyenkor jön a trükközés, és ebben segít dietetikusunk, Somogyi-Kovács Anita.
Annyi mindent hallunk és olvasunk a táplálkozásról, hogy egyre nehezebb eligazodni közöttük. A sok helytálló információ között azonban vannak hamisak is. Ideje őket eloszlatni!
Az utóbbi években egyre több üzletben, piacon lehet látni gömbcukkinit. A formás, iskolás korunk kislabdájára emlékeztető zöldség elkészítési módja nem is kérdéses: a gömbcukkini töltésre született.
A salátaszezon indulásával egy időben, érdemes kicsit körülnézni a piacok és a boltok kínálatában, hogy mi mindennel tehetjük még egyedibbé, még izgalmasabbá ezeket a fogásokat. A salátáink felturbózásához nagyon jó választás lehet a salátakatáng, azaz az endívia.
A tavaszi zöldségek sorában előkelő helyet foglal el a karalábé. Az izgalmas, nyersen is rendkívül finom zöldséget legtöbb esetben levesnek, főzeléknek készítjük el, illetve kedvelt még a töltött karalábé is.
Videó
Mautner Zsófia a zöldségeknek azokból a részeiből készít ínyenc fogásokat, amelyeket sokszor már a zöldségesnél ki szoktunk dobni: a retek leveléből, a spenót gyökeréből és a brokkoli szárából.