Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mivel töltsük, hogyan készítsük el? Tippek a gömbcukkinihez!

Az utóbbi években egyre több üzletben, piacon lehet látni gömbcukkinit. A formás, iskolás korunk kislabdájára emlékeztető zöldség elkészítési módja nem is kérdéses: a gömbcukkini töltésre született.

Mivel ez a zöldség nagyon könnyen és gyorsan megfő illeve megsül, így a cukkinit egy alapos mosás után rögvest kezelésbe is vehetjük, nincs szükségünk blansírozásra, előfőzésre ahhoz, hogy a végeredmény omlós, puha legyen. Arra azonban ügyelnünk kell, hogy a töltelék és a sütés módja elősegítse a cukkini tökéletes állagának elnyerését, azaz szaftosabb töltelék és enyhén párás sütési feltételek azért nem ártanak a cukkininknek.

Cukkinis receptek >>> 

A gömbcukkinit bármivel megtölthetjük, amivel a patisszont, főzőtököt, sütőtököt, hosszúkás cukkinit, padlizsánt, karalábét, paprikát vagy paradicsomot tölteni szoktuk. A lényeg, hogy az ügyesen eltávolított kalap alól karalábékanállal vagy egy erősebb anyagból készült teáskanállal vájjuk ki a magos részt és a cukkini feleslegesnek ítélt húsát, majd jöhetnek a töltelékek.

SÜLT TÖLTÖTT GÖMBCUKKINI >>> 

Készíthetünk vega tölteléket, amibe számos blansírozott zöldség, áztatott bab, lencse, csicseriborsó mellett helyet kaphat a tofu, kerülhet bele szejtánhús, lazíthatjuk bulgurral, kuszkusszal, rizzsel vagy épp quinoával, chia maggal is. Különféle mártásokat is lehetünk bele, a klasszikus besamel jó szolgálatot tehet. A kikapart cukkiniből is készíthetünk tölteléket, vagy mártást, amivel az elkészült sült gömbcukkinit tálaláskor meglocsolhatjuk.

TÖLTÖTT CUKKINI FÜSTÖLT GOMOLYÁVAL >>> 

A legjobban akkor járunk, ha – ez a húsos változatokra is igaz – készítünk egy tisztességes zöldségragut, majd rizzsel, bulgurral, ezzel-azzal kikeverjük, s a kapott, jó állagú töltelékkel tömjük meg a cukkini üres hasát.

Ha hússal töltött cukkinit készítenénk, akkor érdemes darált hússal dolgozni. A hús lehet vad, szárnyas, sertés, marha vagy akár bárány is, fűszerezéssel nyugodtan hangolhatjuk magyarosra, vagy akár mediterrán, esetleg arab jelleget is adhatunk neki egy-két jól megválasztott fűszerrel.

Amennyiben nincs kedvünk bajlódni a cukkini kaprigálásával, akkor félbevágva is megtölthetjük, s jó nagy adag reszelt sajtot tehetünk a töltelék tetejére.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss