Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
Orbán - Marosi
A tonhal a diétázok egyik kedvenc fegyvere, mivel kalóriaszegény, viszont magas fehérjetartalommal bír. Emellett omega3 zsírsav is található benne, ami egy jó darabig úgy volt, hogy egészséges szívünknek, de az utóbb időkben mintha az kezdene róla inkább kiderülni, hogy sokat nem igazán segít rajta.
A pénztárak előtt elhelyezett instant diabétesz csapdák tonnaszámra rejtik az édességeket, melyek között rendre ott pihen a kókuszrúd néven terjesztett élelmiszeripari remekmű. Többfajta verziót láthatunk belőle, van, ahol a kókusz dominál és fehér az egész, mint egy hengerelt kókuszgolyó, de van, ahol pont az inverze figyelhető meg, azaz sok kakaós keksz, némi rum és közepén valamennyi kókuszos töltelék.
A háromszögszendvics egy szolid rejtély. Eredetileg két négyzet alakú kenyér, amit átlósan félbevágnak és kész. Sok esetben a két felet még külön csomagolásba se teszik, ergo ugyanúgy meg kell záros határidőn belül enni a kettőt különben megérlelődik.
A porból készíthető ételeknek van egy különleges kisugárzásuk. Ahogy megpillantjuk őket, átjárja csontjainkat a félelem, hogy egyáltalán emberi fogyasztásra alkalmasak lesznek-e. Krumplipüré por? Mogyoróvaj por? Puding por? Igen, a harmadikat eléggé sokan használják, pedig ezt házilag előállítani sem nagy hadművelet, cserébe akkor tizedannyi az adalékanyag benne.
Mit ettem ma
Smoothie, leánykori nevén gyümölcsturmix, ami pépesített gyümölcsöket tartalmaz. Nevét oly sokat hirdette kedvenc TV Shopos figuránk minden áldott hétköznap délelőtt, hogy talán ember nincs a Földön, aki ezt meghallva nem gondolna vigyorgó kopasz fejére Horstnak és az ő Smoothie Maker 30001 kütyüjére.
1937 óta tartja rettegésben az emberiséget a löncshús nevű jelenség. Debütálása után nem sokkal az amerikai katonáknak készült főleg, mint hűtést nem igénylő hústermék és a SPAM rövidítést kapta, ami annyit tesz, hogy „spiced pork and ham”. Ez a valóságban annyit tesz nálunk, hogy minden vágóhídi hulladék szinte belemehet, akár a kocsmákban a pultról feltörölt lé, amit facsart vagy csavartként árulnak.
Vétek lenne kihagyni karácsony előtt egy szaloncukor tesztet. Több ízben próbálkoztunk már, így idén kicsit lazábbra vettük a figurát és vegyesvágott elven kezdtünk el keresgélni. A célunk nagyjából az volt, hogy ne a klasszikus ízeket keressük, hanem a kicsit modernebb és újabb elképzeléseket. Így lett több fahéjas, de még cappuccino ízű is a mezőnybe.
Annyira menőnek éreztük magunkat a heti teszt során, hogy az valami leírhatatlan. A futár házhozszállításnál is azzal kezdte, hogy milyen filmsztár számára rendeltünk ilyen jó dolgokat. Nos, nem ritka ételkülönlegességekről van szó, csupán ásványvizekről.
A rendes magyar ember fejében a szilva elsőként pálinka formájában jelenik meg és nem befőttként. A tökéletes szilvapálinka tesztet talán a toxikológián tudnánk elvégezni, mert bizony erősen telített a piac és abból egyet sem szabad kihagyni.
Vannak, akik a háztartási kekszekkel is boldogan elvannak, de azért ez viszonylag ritka. Az épp picivel extrább igényeket tökéletesen kielégíti viszont a vajas kekszek világa. Körülbelül 12-13%-os vajassággal rendelkeznek és ezenkívül semmi extra nincsen bennük.
A laktózérzékenység vagy laktózintolerancia a tejben vagy tejtermékekben található tejcukor (laktóz) lebontásának képtelenségét jelenti. Világszerte egészen vegyes, hogy a lakosság mennyire érzékeny erre. A hollandok például 1% körüli, míg ázsiai országok többsége 80-90% feletti eredménnyel rendelkezik. Kis hazánkra többfajta adatot is találni, de valahol 10-35% között lehet talán az igazság, de inkább utóbbi értékhez közel. Ezen felkerekedve kerestünk laktózmentes sajtokat, azon belül is szeletelt trappistákat. Több sajttípus is laktózmentesnek számít érlelésük végett, de mi most csak a trappistákra mentünk rá.
Nem mindig hozz úgy az élet, hogy amikor az emberre rátör a joghurt ehetnék, azonnal megállhat és kiskanállal bedarálhat egyet. Ezen élethelyzetekre megoldás sokszor az ivójoghurtok világa, amiket ha nem hagyunk sokáig melegen érlelni, akkor szinte bárhol lehúzhatunk egyet három korttyal. Ezt a ligát vettük a héten górcső alá, ami annyit tesz, hogy tíz különböző márka képviselőjét csempésztük a laborba. Egységes pontja a csapatnak, hogy ízesítésük szerint epres az összes. Értékelés során hatványozottan beleszámított a gyümölcs ízének ereje és minősége.
A gesztenyepürét sokan magyar ősleletnek gondolják, hogy az bizony saját kincsünk. A valóság inkább úgy fest, hogy olasz földről származik az egész. Sokan pillanatok alatt elkészíthető desszertként tekintenek rá, mivel egy jó adag tejszínhab, némi passzírozás és kész is. Felkutattunk 7 különböző gesztenyepürét, hogy megtudjuk, melyik szolgál a legjobban a desszert alapjaként vagy éppen a sütemény töltelékéként.
Minden jóérzésű emberben időnként felüti a fejét a nosztalgia-láz, amikor azon tűnődünk, hogy anno egykoron milyen jó volt ez, vagy az. Mi ezt a kérdést kicsit a kaja vonalon kezdtük el pedzegetni és arra jutottunk, hogy keresünk pár retro csokit.
A karácsony közeledtével értelemszerűen az édességes pultok híznak a leginkább, ahol a szaloncukrok mellett sokszor bejgliket is látunk. A mákos és a diós ízűek a legkelendőbbek, melyek közül mi idén a diósakat szemeltük ki. Ezzel egyidőben ráébredtünk, hogy a heti teszttel az Országos Nagymama Liga ellenszenvét fogjuk kivívni, mert ők a bolti bejglit az ördög ajándékának tekintik.