Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

"Nagyon gyógyszertár íze van" - Smoothie-kat teszteltünk

Smoothie, leánykori nevén gyümölcsturmix, ami pépesített gyümölcsöket tartalmaz. Nevét oly sokat hirdette kedvenc TV Shopos figuránk minden áldott hétköznap délelőtt, hogy talán ember nincs a Földön, aki ezt meghallva nem gondolna vigyorgó kopasz fejére Horstnak és az ő Smoothie Maker 30001 kütyüjére.

A menő név ide-oda nem lehet nem észrevenni, hogy a boltok polcain egyre több van belőlük. Mivel a január még a legtöbb ember fogalmai között megmarad valamennyire egészségesnek és minden hasonló fogadalommal átitatottnak így gondoltuk, kipróbáljuk ezeket a csodákat.

Egy tucatnyit sikerült eljuttatni a laborba ezekből, melyek döntő többségében gyümölcsösek, de van, amibe kerül zöldség is dögivel. Teszt során hűtőből kivéve, rendesen felrázva teszteltük, hogy a lehető legtöbbet adják.

Tesco – Mango & passion fruit

Teljesen minimalista csomagolás, amit ha közelebbről kémlelünk, akkor látunk apró gyümölcshúsokat úszkálni fel-alá. Alapos felrázás és nyitás után elsőre a mangó jellegzetes illata csapja meg orrunkat. Kóstolva is marad domináns elem benne a mangó, ami mellett néha felüti fejét egy kevés alma és maracuja. Néha picit savanykás egy pillantásig, de többnyire a semleges vonalon mozog ilyen téren. Íze közepes gyorsasággal pattan el szánkból.

Adatok: 250 ml, mangópüre 20%, maracujapüré 2%, cukor 11,4 gramm, 349 Ft

Solevita – alma, szőlő, eper, feketeáfonya, szeder

Agyunkat is megtornásztatja már, amikor nekiállunk elolvasni, hogy milyen gyümölcsökből készült ez a smoothie. A fél vidéket belesűrítették, de láthatóan alma és szőlő központú azért. Színe akár a vörösboré, így talán ez lehet extra csáberejének kulcsa. Illatában viszont pont a szeder dolgozik leginkább. Kóstolva közepesen savanyú az egész, amiben igen nehezen találjuk meg a tiszta gyümölcsízeket. Szeder és alma keveredik, de valahogy a maradék is benéz egy villanásra. Nem túlságosan harmonikus, inkább egy savanykás egyveleg.

Adatok: 250 ml, almalé 26,9%, szőlőlé 20%, epervelő 7,6%, feketeáfonya-velő 7,6%, szedervelő 6,5%, cukor 13,1 gramm, 259 Ft

"ÍZRE VALAHOL A 100 FT-OS KUTYAVIRSLI KÖRNYÉKÉN JÁRUNK" - LÖNCSHÚSOKAT TESZTELTÜNK>>> 

Cappy Smoothie

Elegáns, ami már abban is megjelenik, hogy műanyag palack helyett ez üveg köntöst kapott. Egyszerű és vidám címkéje mögött ott rejtőzik a láthatón kicsit sűrűbb nedű. Illata mangó és mangó keveredése, de érdekes mert akad olyan pillanat, amikor grapefruit aromát is produkált. Sűrű valóban, de jól áll neki. Ízében egyből a mangó robbant, de nagyon tisztán és intenzíven. Második felvonásban megmutatja magát a banán is. Édessége nincsen elbaltázva, pont jó.

Adatok: 200 ml, mangópüré 30%, almapüré 24%, almalé 24%, banánpüré 10%, narancslé 9%, citromlé 2%, maracujalé 1%, cukor 12 gramm, 359 Ft

Spar – Alma – körte

A nem régen debütált enjoy széria tagjaként pörgeti a Spar a saját smoothie elképzelésüket. Alma és körte néven mozog a címke alapján, de a leírás arról árulkodik, hogy bőven kerül más is bele. Illata nagyon jó, kifejezetten kellemes, mindenből egy csipet és rendesen cukkolja elménket. Kóstolva nehezen indul be, de pár másodperc alatt kitisztul ízvilága. Megjelenik a névadó körte és szolidan, de elnyomja a többit. A végére felüti magát az alma is, de még a maracuja is megfigyelhető. Picit édesebb fajta, de még bőven elviselhető.

Adatok: 250 gramm, körtepüré 26%, banánpüré 23%, almalé 20%, fehér szőlő 20%, narancslé 8, maracujalé 3%, cukor 12 gramm, 349 Ft

Pure Fruits – Alma-eper-meggy-guarana

A névadó guaranat mi is megnéztük, hogy mi is valójában. A guarana a kétszikűek osztályába, a szappanfavirágúak rendjébe, a szappanfafélék családjába tartozó faj. Illata alapján viszont erősen meggyes irányt vesz, ami mögött egy falat eper is ott van. Ízlelve is első a meggy, amitől pöppet savanykás. Ebből kifolyólag van egy frissítő hatása, de a végén az eper picit megnyugtatja szánkat. Édesebb és sűrűbb példány.

Adatok: 250 ml, almalé 40,7%, epervelő 10,5%, meggyvelő 4%, lenmag 0,6%, guarana 0,01%, cukor 14 gramm, 349 Ft

BOHÓC, MELÓDIA, SZERENCSI RETRO - NOSZTALGIA CSOKIKAT TESZTELTÜNK>>> 

Parrot – Kiwi- ananász-lime

A sok sárgás és pirosas versenyző után itt egy halovány zöldes árnyalatú, ami a kiwinek köszönheti ezen szép tulajdonságát. Illata alapján inkább ananászos, de némi jóindulattal a kiwit is meg lehet nevezni benne. Ízében aztán jön a tarolás, amit az ananász visz véghez. Semmi más ízt nem enged maga mellett érvényesülni. Édesnek nem nevezhető ennek ellenére sem.

Adatok: 250 ml, kiwivelő 30%, ananászlé 29%, zöldcitromlé 2%, cukor 12 gramm, 279 Ft

Rio Fresh

Félénken takargatja magát a csomagolással a lötty, de ha aljánál beillantjuk, akkor meg is értjük azonnal miértjét. Nem a legszebb folyadék a Földön látványra, az biztos. Ez kicsit kilóg a sorból azért, mert gyümölcs és zöldség keveredése erősen. Na igen, illata inkább olyan, mint egy eső utáni zöldségestand környéke. Uborka és a spenót simán kiemelhető, de gyümölcs viszont mondhatni semmi. Ízében aztán jön a saját zuhanyunk, mert berobban a gyömbér íze. Marad az uborka, de a gyömbér nagyon tolakodik, ahova csak tud. Érdekes, ez inkább zöldség smoothie, mint vegyes.

Adatok: 200 ml, almalé 86,67%, spenótpüré 6,5%, uborkapüré 5,8%, citromlé 0,95%, gyömbér püré 0,06%, préselt sárgarépa 0,01%, brokkoli püré 0,01%, cukor 5,5 gramm, 379 Ft

Solevita – Super smoothie

Kicsit halloween hatása van ezzel a méretes sütőtökkel a címkéje közepén. Illata szerencsére csak gyümölcsös aromákat enged. A mangó karakteres, illetve az almából is kapunk egy adagot. Kóstolva kiderül, hogy a tök nem más, mint marketig fogás, mert ízében sem érzünk egyebet igazán csak a mangót. Kicsit édesebb, de túlzónak ez sem nevezhető egyáltalán.

Adatok: 250 ml, almalé 32%, mangópüré 27%, narancslé 21%, banánpüré 16%, sütőtökpüré 4%, cukor 11,9 gramm, 309 Ft

MELYIKNEK ROPOG A BUNDÁJA? - FAGYASZTOTT RÁNTOTT SAJTOKAT TESZTELTÜNK>>> 

Parrot – Eper-banán

Ez annyira nincsen túlgondolva, leginkább két lényeges gyümölcsből készül a leírás alapján. Illata lágy epres, kifejezetten kellemes az orrnak. A banán annyira nem jön át, de kóstolva talán még megtalálhatjuk. Nos, igen. Bekúszik az eper mellé a banán és egy nagyon frankó párost alkotva kényeztetik szervezetünket. Szolid édesség, kicsit sűrűbb állag, de a lényeg, hogy finom.

Adatok: 250 ml, eperpüré 38,7%, banánpüré 27%, cukor 12 gramm, 279 Ft

Tesco – Banán és eper

Ahogy az előző alany, ez is csak két fő elemre támaszkodik, ám színe például sokkal haloványabb, közel nem olyan pirosas. Illata furcsán epres elsőre, de kitisztul szépen csendben. Íze elsőre szintén furcsán epres, de fájóbb, hogy másodjára és harmadjára is. Nem igazán tiszta, olyan műeper aromákat nyújt, amit nem igazán tudtunk megfejteni, hogy miért történt. Édesnek egyáltalán nem nevezhető sőt, kicsit savanykás is volt néha.

Adatok: 250 ml, banánpüré 19%, eperpüré 10%, cukor 9,7 gramm, 349 Ft

Pure Fruits – Power Smoothie

Piros árnyalata biztos a vámpírok számára is csábító, de egyszerű halandóknak is kecsegtető. Illata tökéletesen szamócás, ami mellett a ribizli jellegzetes aromáját is megérezzük. Ízre ugyanígy megmarad ennek a kettőnek az ereje, de betoppan a meggy is nevető harmadikként. Remek összhangot alkotnak így hármasban. Édességről nem igazán beszélhetünk, ez inkább kicsit savanykásabb fajta.

Adatok: 250 ml, szamócapüré 12%, meggypüré 6%, feketeribizli-püré 3%, cukor 13 gramm, 349 Ft

Spar – Sárgabarack-répa

Sárgabarack néven fut, de több benne az őszi elvileg. Színre sárgás akár bámelyik mangó alapú smoothie. Illatában érzünk aztán mindent, amit csak el tudunk képzelni, egyik tesztalany még bor jeleit is azonosította benne. Ízre is kifejezetten kalandos. Lehet, a répa okozza, de nagyon gyógyszertár íze van az egésznek, a rendes gyümölcsök tiszta aromáját elnyomja valami, de nagyon rossz irányba. Édesnek ez sem titulálható, de finomnak sem.

Adatok: 250 gramm, őszibarackpüré 29,5%, fehér szőlő 23,5%, sárgabarackpüré 15%, banánpüré 13%, sárgarépalé 9%, narancslé 9%, meggy 1%, cukor 11 gramm, 349 Ft

Ítélet

Így, hogy jóformán nyugatról keletre majdnem minden példányt végig kóstoltunk, bátran állítjuk, hogy igazán nagy baj egyikkel sem volt. A sokrétű ízvilágnak köszönhetően a pontos sorrend a héten is kimarad. A leginkább ajánlott a Cappy, amiből így utólag sajnáljuk, hogy csak az egyiket sikerült beszerezni, mert a másik nem volt szinte sehol készleten. A mangós viszont tarolt mindenki szerint. A Rio Fresh kicsit különc volt a sok zöldségével, ami eléggé ízlés kérdése.

Amivel annyira nem békültünk ki az a Spar sárgabarackos és répás trükkje, illetve a Solevita – alma, szőlő, eper, feketeáfonya, szeder mixelése. Ezeket annyira nem éreztük átütő sikernek, mert valahogy a gyümölcsök ízei eltűntek vagy eldeformálódottak. A maradékkal nincsen semmi baj, ezek többsége simán az ajánlott kategóriába sorolandó általunk. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss