Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Születésnapi tortát kapott a 150 éves Budapest: ez a desszert lett a befutó

Novembertől a cukrászdákban is kapható lesz a különleges sütemény, melyet Budapest 150. születésnapjára készítettek.

150 évvel ezelőtt egyesítették Pestet, Budát és Óbudát, így létrejött Budapest, az ország fővárosa. A kerek évforduló alkalmából nemcsak rendezvények tömkelegét szervezték és szervezik, hanem megválasztották a főváros születésnapi tortáját is! A zsűri húsz pályamű közül választotta ki végül a győztest, melyet november 17-től a kijelölt cukrászdákban bárki megkóstolhat.

Győzött a Natalis

A zsűri a Belvárosi Auguszt Cukrászda Natalis fantázianevű alkotását, Müller Csilla kreációját választotta a verseny nyerteséül. A cukrász a Natalis elkészítésénél arra törekedett, hogy a pályázati kiírásban szereplő alapanyagok közül megtalálja azt a hármat, amely a legjellemzőbb volt az egyesítés korszakára, és amelyekkel a legszebb ízharmóniát lehet elérni.

Így esett a választás a mogyoróra, a kávéra és a csokoládéra

„Célunk egy olyan sütemény elkészítse volt, mely a Budapest alapításának korára jellemző magyar cukrász hagyományok előtt kíván tisztelegni. Tortánk megjelenésében idézi a korszak nagy klasszikusait (Dobos torta, Eszterházy torta), ugyanakkor azoktól eltérő ízvilággal rendelkezik. (...)

A hangsúly a mogyorón van, míg a kávé és a csokoládé a maguk kesernyés, aromás ízeivel kitűnően gazdagítják a mogyoró ízét. A csavart az áfonya adja, melynek savassága könnyebbé és vibrálóvá varázsolja az összhatást” – mutatta be Müller Csilla, a torta megálmodója a nyertes süteményt az énbudapestem cikke szerint.

A tortát november 17-től árusítják majd a cukrászdák, melyek listáját november 15-én teszi elérhető a Magyar Cukrász Ipartesület a honlapján.

Borítókép: énbudapestem

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss