Borbás Marcsi, ha a klasszikus magyar ételekről van szó, egyértelmű szaktekintély a gasztro-világban, legyen szó főételről, levesről vagy épp desszertről. A hagyományos hazai konyha nagy tisztelője, sőt rajongójaként általában az eredeti receptúrák szerint készíti az ételeit, de van, hogy csavar egyet a metóduson, hogy a végeredmény még jobb legyen. A lenti gesztenyetorta is egy ilyen "upgrade"-elt recept: a tésztában tejfökl van és rizsliszt a búzafinomliszttel vegyesen, a krém pedig nem vajas, hanem könnyű, tejszínes csoda!
Borbás Marcsi gesztenyetortájának hozzávalói:
Kakaós tortalap:
- 18 dkg finomliszt
- 6 dkg rizsliszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk só
- 12,5 dkg vaj
- 20 dkg kristálycukor
- 3,5 dkg natúr kakaópor
- 2,5 dl langyos víz
- 2 tojás
- 10 dkg zsíros tejföl
Gesztenyés krém:
- 50 dkg édes gesztenyepüré
- 5 dl zsíros tejszín
- Csokoládéganache:
- 10 dkg 60 %-os csokoládé
- 1 dl tejszín
Elkészítés:
A kakaós tejfölös piskótához:
Egy nagyobb tálban simára keverjük az olvasztott vajat, a cukrot, a kakaóport és a langyos vizet. Hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát és a sót is. Végül a tejfölt tesszük bele, és szép simára kikeverjük.
Egy lapos, sütőméretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, és beleöntjük a tésztát. Egyenletesen elsimítjuk, majd betesszük sülni 170 fokra. Körülbelül 15-16 perc alatt sül készre, tűpróbával ellenőrizhetjük.
Ha megsült, kivesszük a sütőből, és egy nagyobb deszka segítségével kiborítjuk a tepsiből. Lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A krém elkészítését és a táltlási tippeket itt megtaláljátok!