Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Borbás Marcsi elárulta: ezzel az egyszerű gyommal védekezhetünk a növénygyilkos kórokozók ellen

default user icon
MME
Borbás Marcsi mesébe illő őrségi kertjét elnézve abban megegyezhetünk, hogy ha valakitől, hát tőle érdemes elfogadni a kertészkedéssel kapcsolatos jótanácsokat. Legújabb videójában arra hívja fel a figyelmet, hogy nem érdemes minden gazt kiirtani a kertben: van, ami életmentő lehet a növényeinknek, legyen szó veteményesről vagy színpompás virágainkról.

Amikor sok az eső, a kert gaztengerré változik, ami sok esetben bosszantó – kivéve, ha tudjuk, hogyan lehet a hívatlan vendégeket hasznosítani. Borbás Marcsi őrségi kertjében forgatott videósorozatának legutóbbi részében arról mesél, hogy a tarackként terjedő szívós gyom, a zsurló inkább barát, mint ellenség: ázaléka ugyanis segít a gombák elleni védekezésben. A zsurló szilíciumtartalma ugyanis igen magas, ami egy kiváló természetes gombaölő szer, így az ebből készített tea a növényekre permetezve egyfajta bevonatot képez rajtuk, ami védelmet nyújt a kórokozókkal szemben.

Borbás Marcsi Zsurlós gombaölő szere:

  • 1 kg mezei zsurló
  • 10 l víz

Elkészítése:

  1. Egy nagyobb fazekat megtöltünk 10 liter vízzel, és beáztatjuk a zsurlót. 24 óra elteltével leszűrjük, és az ázalékot közepes lángon fél óra alatt felfőzzük.
  2. Ha kihűlt, egy üvegbe töltjük, majd felhasználáskor 1:5 arányban higítva egy szórófejes flakonba töltjük, és bőségesen lepermetezzük vele a leveleket.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek