Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyomirtás vegyszer nélkül: így csináld, hogy rendezett és tiszta legyen a kerted!

Akinek van kertje, saját maga termeszti a zöldségeket és gyümölcsöket, az pontosan tudja, mennyi bosszúságot okozhatnak a gyomok. Egyes kerti kártevők ellen véget nem érő harcot folytathatunk, akkor sem tűnnek el a veteményesből. Mutatunk néhány tippet, amelyeket érdemes betartani a szép kertért!

Bár teljesen egyszerű és logikus megoldásnak tűnik, hogy vegyszerhez nyúljunk, ezt inkább próbáljuk meg mellőzni. A kertünk lakói között vannak olyan növények is, amelyeket szeretnénk megóvni, de sajnos elkerülhetetlen, hogy ezekre is rákerüljön a permet. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekeknek és háziállatoknak sem tesz jót, ha belélegzik ezeket – olvasható a Fanny magazin cikkében.

Mutatunk néhány trükköt, melyeket ajánlatos megfogadni!

1. Pakoljuk tele növénnyel

Lehetetlen feladat teljesen távol tartani a gyomokat, de ha néhány alapszabályt betartunk, akkor sokkal nehezebb dolga lesz a kert nem várt vendégeinek. Minél kevesebb szabad teret hagyunk a földben, annál problémásabban tudnak maguknak helyet törni. Ezért ha tehetjük, akkor ültessük végig növénnyel az udvart. Persze így is lesz egy-kettő, de ezekkel gyorsan el tudunk bánni, mert nem szaporodnak el.

2. Segít a talajtakaró

Jó módszer, ha természetes talajfedő anyagokat, például mulcsot vagy murvát alkalmazunk, valamint a geotextília is megoldás lehet, de ez már egy kicsit drágább beruházás. A szárított fenyőkéreggel és a kaviccsal kevesebb a munka, valamint díszítőelemként is jól mutatnak, de a legagresszívabb gyomok átnőnek rajtuk. Ilyenkor érdemes geotextíliát is alájuk rakni, ami elválasztja egymástól a talajrétegeket, ezzel megállítja azokat a gyomokat, amik alulról jönnek, a föntieket pedig nem engedi mélyre legyökerezni.

3. Essünk neki puszta kézzel

A gyomokat általában ásással és kapálással próbáljuk megelőzni vagy eltávolítani, de a kertnek vannak olyan részei, ahol ezeket nem lehet. Itt nem marad más megoldás, mint hogy használjuk a kezünket. Nagyon figyeljünk arra, hogy próbáljuk meg az egész gyökérzetet eltávolítani, különben nincs sok értelme. A módszer nem nehéz: fogja meg minél lentebb, majd egy erőteljes és gyors mozdulattal rántson rajta egyet!

4. Nem számít ellenségnek

A tyúkhúrról csak nagyon kevesen tudják, hogy az egyik leghasznosabb gyomnövény. A bolyhos gyökérzete a föld felszíne közelében terül el, így rendkívül egyszerű kézzel eltávolítani. Akár gyógynövénykét is felhasználható: leveléből készíthetünk egy finom teát vagy salátát. C-vitamint tartalmaz és normalizálja a koleszterinszintet.

5. Makacs kártevő

Az apró szulák egy rendkívül agresszív fajta: jól bírja a szárazságot és mélyen gyökerezik. A legnagyobb probléma vele, hogy rácsavarodik a többi növényre, így elzárva előlük a fényt. Jobb, ha még az előtt észrevesszük, hogy már beterítette a kertet, mert utána nagyon nehéz kiirtani. A leghatékonyabban kapával távolíthatjuk el, de arra vigyázzunk, hogy ne csak a felszínt kapargassuk vele, hatoljunk az eszközzel minél mélyebbre. A kiszedett kártevő növényt mindenképpen komposztáljuk, ne hagyjuk a kertben, mert akkor újra legyökerezik.

6. Fáradságos munkával

Az egyik legelterjedtebb gyom a tarackbúza, és mindenkinek meggyűlik vele a baja. Sajnos nagyon igénytelen növény, így „kifárasztani” szinte nem is lehet. Ha már ellepte kertünket, akkor kénytelenek vagyunk felásni a területet, ha nem akarunk vegyszereket használni. A geotextília képes tőle megóvni a kertet, ha kertépítés előtt állunk, akkor mindenképpen gondolkozzunk el rajta.

7. Bejutott a betonba

A gyomnövények nemcsak a talajból nőhetnek ki, hanem a beton repedései között is átfurakodhatnak, illetve a térkövezett helyeken. Amennyiben csak egy-egy oda nem illő egyed van, akkor forraljunk fel elegendő mennyiségű vizet, majd öntsük rá a gyomra. A meleg víz károsítja a növény szöveteit, amelyek így pár nap után teljesen elhalnak.

8. Elektromos megoldások

Ma már léteznek különböző gépek is, amik segítenek rendet tartani: ilyen például a hőlégfúvó gyomirtó. Az eszköz lángot bocsát ki magából, amivel egy mozdulattal kiégethetjük a számunkra nem kívánatos növényeket. Használatakor legyünk nagyon óvatosak! A gép már 10 ezer forint körüli összegért is kapható.

9. Erre is jó az ecet

Az ecet az egyik leguniverzálisabb szer, amit ismerünk. Szinte minden háztartásban megtalálható, hatalmas segítség mindenben, azonban a növények utálják. Egy szórófejes flakonba töltsünk belőle, és permetezzük be a kertünk nem kívánt betolakodóit. A kezdetleges kinövéseknél valószínűleg segít majd.

10. Hatalmas területekhez

Az olyan területeken, amelyeket kézzel esélytelen végiggyomlálni, alkalmazhatjuk a rotációs kapát. Ára nem túl kedvező, így tényleg csak akkor érdemes rá beruházni, ha nincs más megoldás. Többféle méretű és erősségű létezik belőle, vásárláskor ez az, amit leginkább mérlegelni kell.

11. Amikor tűz a nap

A locsolás egyik fő szabálya, hogy csak kora hajnali vagy késő esti órákban szabad öntözni, hogy a nap ne égesse meg a virágokat. A gyomoknál ellenkező az érdekünk, így ezek permetezését akkora időzítsük, amikor a nap a legerősebb. Kiváló lehet ilyenkor az alkohol, ami azonnal roncsolja növényt.

12. Ellenszer a konyhából

Az ecet mellett a szódabikarbóna is gyakran használatos a háztartásban, nem meglepő, hogy a kertben is hasznát tudjuk venni. Szórjunk belőle bőségesen a gyomra, majd hagyjuk hatni. Pár óra múlva vagy másnap húzzuk ki a gyomnövényt a földből.

13. Szárítsunk sóval

A só tökéletesen kiszárítja a növényt, így egész hamar elhal. Egy liter vízben oldjuk fel fele ennyi sót, majd hagyjuk felolvadni. Töltsük át egy szórófejes flakonba és permetezzük a gyomra.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss