Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Almás pite Habliliom módra

60 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a lisztet tálba szitálom, belereszelem a vajat, gyors mozdulatokkal zsemlemorzsa állagúra dolgozom. Hozzáadom a sót és a cukrot. Egy tálban összekeverem a tojás sárgáját a tejföllel, majd hozzáadom a lisztes keverékhez. Gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom, majd fóliába csomagolva legalább fél, de inkább 1 órára pihenni küldöm a frizsiderbe.

Közben az almákat meghámozom, eltávolítom magházukat, nagyjából 1-1,5 cm-es kockákra vágom, azonnal meglocsolom a citromlével, hogy ne oxidálódjanak. Serpenyőbe szórom, meghintem cukorral, majd mézzel, fedő nélkül párolni kezdem, mikor még roppanósak, de már kiengedték levüket (ennél a mennyiségnél, közepes tűzön kb. 6-8 perc után), hozzáadom a vaníliát és a citromhéjat. Megvárom, míg kihűl. Ezalatt zsiradék nélkül megpirítom, majd megőrlöm a mandulát.

A tésztát 2 részre osztom úgy, hogy az alsó lapnak szánt rész egy gondolatnyival nagyobb legyen, mint a felső. Fátyolnyi liszttel meghintett munkalapon kb. 2-3 mm vékonyságúra nyújtom a nagyobb tésztadarabot. Akkorára, hogy a tepsi peremére is jusson belőle. Nyújtófa segítségével beleterítem a sütőpapírral bélelt tepsibe. Megszórom a mandula nagy részével, majd egyenletesen eloszlatom rajta az almatölteléket. Tetejére hintek kevés fahéjat, valamint a maradék mandulát.

Kinyújtom a másik tésztalapot is, ezzel fedem be a pitét. Villával megszurkálom, hogy a sütés közben keletkező gőz könnyedén elillanjon, majd 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt világos pirosra sütöm.

A forró pitét meghintem vaníliás porcukorral. Ekkor fegyelmezetten várok legalább 10 percet, felszeletelem, sütőrácsra helyezem, hogy az alja ne puhuljon meg.

Megjegyzés

Szinte konyhánként változik az elkészítése, az biztos, hogy az őszi-téli időszak egyik legnépszerűbb süteménye!

Magam a tölteléket képező almát kockára vagdosom és enyhén párolom, mert ezzel az eljárással jobban megőrizhető az alma zamata. A párolással csak a nedvességtartalom egy része távozik, az alma majdnem roppanós és világos színű marad, a zamatos ízek koncentrálódnak. A tésztát pedig olyan vékonyra nyújtom, amilyenre csak képes vagyok, hogy épp csak szegélyezze a csodás almatölteléket. Az ízek intenzitását pedig kevés pirított, darált mandulával vagy dióval fokozom...

Egyéni ízlés kérdése, hogy kinek miért, mely változat a legközelebbi.

További recepteket és fotókat Habliliom blogjában találsz! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek