Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mesés almás pite IV.

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 30 dkg finomliszt
  • 30 dkg rétesliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 tojássárga
  • 4 púpozott evőkanál tejföl
  • 25 dkg margarin
  • 4 evőkanál porcukor
  • reszelt narancshéj
  • reszelt citromhéj (1 egész citrom reszelt héja)
  • aroma (mandula) elhagyható
  • késhegynyi só
  • késhegynyi kurkuma
  • gyűszűnyi citromlé
  • A töltelékhez:
  • 1,5-2 kg alma
  • zsemlemorzsa
  • 2-2 kanál cukrozott citrom- és narancshéj (citrom és narancs reszelt héja + 2 evőkanál kristálycukor)

Elkészítés

Elkészítés: Először a tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a kemény, hideg margarint vékony szeletekre vágva hozzáadjuk. Összemorzsoljuk a száraz hozzávalókkal a margarint addig, ameddig egészen apró morzsák nem keletkeznek. Ekkor adjuk hozzá a tojásokat, a tejfölt, a kurkumát, az aromát és a cukor nélküli citrusreszelékeket. Jól nyújtható, de nem kemény tésztává gyúrjuk egy tálban, és ha még szükséges, adhatunk hozzá egy kis tejfölt. Majd a tésztát 2-3 órát a hűtőszekrényben pihentetjük.

A hideg tésztát kettéosztjuk, és az egyik felét lisztezett deszkán kinyújtjuk. Szilikonos sütőpapírral kibélelt gáztepsibe terítjük. A tésztát megszurkáljuk, és beszórjuk zsemlemorzsával egyenletesen. A megtisztított almákat ráreszeljük, és elosztjuk a tetején, majd egyenletesen megszórjuk az előre elkészített cukrozott citrom- és narancshéjjal a felületét. A tészta másik feléből gyúrjuk ki a rácsnak való pálcikákat. A rácsokat tojássárgájával megkenjük. A rácsokra szórhatunk díszítésként mákot, tört diót vagy mandulát.

180 fokos előmelegített sütőben sütjük 30-35 percet, amíg szép pirosra nem sül a teteje.

Ezek is érdekelhetnek

Friss