Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karamellás álomtorta

120 perc
rafinált
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 8 dkg porcukor
  • 8 db tojás
  • 9 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 8 dkg dió (darált)
  • 8 dkg finomliszt
  • 0,5 csomag sütőpor
  • A krémhez:
  • 3 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 38 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál feketekávé (erős)
  • 8 dkg darált dió
  • 40 dkg puha vaj
  • A tetejére és az oldalára:
  • 4 dl habtejszín
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg darált dió

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához való porcukrot egy serpenyőben világosbarnára karamellizáljuk. Majd fogunk egy sütőpapírt, erre öntjük rá a karamellt, hagyjuk dermedni. Ha kihűlt, egy zacskóba tesszük, és klopfolóval jól széttörjük. Próbáljuk meg kicsi darabokra törni.

A tojások sárgáját 5 evőkanál cukorral fehéredésig keverjük. A karamelldarabokat beleszórjuk. A tojásfehérjéket csipetnyi sóval kemény habbá verjük, a végén hozzáadjuk a maradék cukrot is. A diót a liszttel és a sütőporral összekeverjük, a cukros tojássárgájához adjuk. Ezután jöhet egyharmadnyi tojáshab, utána a többit óvatosan beleforgatjuk, hogy ne törjük szét a habot.

Egy tortaformát kivajazunk, kilisztezünk (vagy sütőpapírral bélelünk), ebbe tesszük a piskótatésztát. Előmelegített sütőben 165 fokon 35 percig sütjük. Tűpróba szükséges!

Közben elkészíthetjük a krémet. Ehhez a tojásokat, a tojássárgáját és 30 dkg porcukrot lábasba rakjuk, és vízgőz fölött 10-15 perc alatt sűrűre keverjük habverővel. Ha kész, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a kávét. Többször kevergetve kicsit kihűtjük.

A maradék cukrot karamellizáljuk, majd úgy, mint az előbb, kihűtjük és jól összetörjük. Ezt a tojásos-kávés krémbe keverjük a dióval együtt. A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük, majd kanalanként hozzákeverjük a cukros keveréket.

A kihűlt piskótatésztát 3 lapba vágjuk, és úgy kenjük meg a krémmel, hogy a tetejére és az oldalára is jusson, amit körbeszórunk darált dióval. Hűtőben dermedni hagyjuk.

Addig elkészíthetjük a karamellkrémet a tetejére. A porcukrot felhevítjük, karamellizáljuk, és hozzáöntünk 1,5 dl habtejszínt. Addig kevergetjük, míg teljesen el nem olvad a karamellizált cukor. Sűrű karamellkrémet kapunk. Hagyjuk kicsit hűlni, de csak langyosra. A többi tejszínből kemény habot keverünk, és a tortát két sorban díszítjük vele. A még folyós, de langyos karamellt a közepére öntjük.

Megjegyzés

Nagyon hamar elfogyott. - szasza626

Ezek is érdekelhetnek