hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A rágózás káros? Íme, a pozitív és negatív hatásai

Ha neked is mindig ott lapul egy csomag rágógumi a zsebedben vagy a táskád alján, akkor biztosan érdekel, hogy hogyan hat a szervezetedre a rágózás. Vannak pozitív és negatív hatásai is. Nézzük, mi szól mellette és mi ellne!

Pro

Édes élvezet

A különböző rágógumik ezerféle ízben kaphatóak és ezeket az ízeket úgy élvezheted, hogy közben nulla a kalóriatartalom (sőt még te égetsz némi kalóriát rágás közben). Csökkentheted vele az édességek iránti vágyad. Ráadásul az édes íz nyugtatóan hat a szervezetre.

Higiénia és frissesség

A szájhigiénia nagyon fontos, de nincs idő és mód az összes étkezés után fogat mosni. A fogkefédet nem viheted mindenhová magaddal, egy doboz rágót viszont igen. Így megtisztíthatod a fogaidat a lepedéktől és a leheleted is friss lesz.

Sav-bázis egyensúly

A rágózás fokozza a nyáltermelést, így a lepedék nem tud megtelepedni a fogaidon és erősíti a száj öntisztító mechanizmusát. A nyállal kiválasztott semlegesítő molekulák csökkentik a savképződést, így megőrizve a száj egészséges PH értékét.

Stressz és koncentráció

A rágózással remekül levezethető a stressz, már az I. világháború folyamán is alkalmazták a fronton harcoló katonák feszültségoldására. A folyamatos szájmozgás hatására fokozódik az agy vérellátása, ami segíti a koncentrációt. Néhány kísérlet azt is kimutatta, hogy a rágózás jó hatással van a rövid- és a hossztávú memóriára.

Kontra

Túl sok sav

Adódik a kérdés, hogy ennyi jó mellett vajon mi lehet rossz a rágózásban. Ami káros lehet, az az, hogy miközben rágózol, egy kicsit becsapod a szervezetedet, ugyanis a rágás azt a hatást kelti, minthogyha ennél, éppen a falatot rágnád meg, amit majd lenyelsz, így elindulnak az emésztési folyamatok és elkezd termelődni a gyomorsav. Ha ez túl gyakran történik meg fekély is kialakulhat, mert a felgyülemlett gyomorsav elkezdi marni a gyomor falát.

Káros anyagok

Fontos megemlíteni azt is, hogy a rágógumik nagyrészt mesterséges összetevőkből állnak: glükóz-szirup, ízesítőanyagok, gyanták, aszpartám és a sokak által károsnak ítélt mesterséges édesítőszerek. Ezek a nem feltétlenül odaillő anyagok a rágógumi lenyelése nélkül is bejutnak a szervezetbe.

Ízületi gyulladás

Az folyamatos rágás következtében a rágóízület elfárad, és a száj nyitásakor az állkapocs megfájdulhat. Mindez állandó rágózás esetén, akár komolyabb bajt, gyulladásokat is okozhat.

Ezek fényében érdemes lehet betartani a rágózás ideális időtartalmát, ami 5-15 perc, napi két-három alkalommal.

GUMICUKOR, RÁGÓ VAGY CSOKI? EZT ÁRULJA EL A SZEMÉLYISÉGEDRŐL A KEDVENC ÉDESSÉGED>>> 

TE IS ETTÉL ILYET? 13 RETRÓ ÉDESSÉG, AMIT MINDEN GYEREK IMÁDOTT>>> 

VÉSZES FOGYÁST OKOZHAT A TÚLZOTT RÁGÓZÁS>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss