Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A legkedveltebb desszertek

Nem is gondolnánk, de a desszertek világát is meghatározza a divat. Az utóbbi évek süti-sztárjai - muffin, cupcake, macaron, cake pop - után itt az új kedvenc, a francia és amerikai gyökerekkel büszkélkedő cronut.

Az elmúlt évtizedben a magyar konyhákba is begyűrűző gasztro-divat egyik markáns képviselője volt a szinte tömeghisztériát keltő muffin, amely évekig meghatározta a magyar háztartások süteménykínálatát. A muffin sikere egyértelmű okokra vezethető vissza. Döbbenetesen egyszerű összeállítani, a papírkapszliknak hála biztos az esztétikus kivitel, és szintén a kapszliknak köszönhetően a mosogatás is sokkalta egyszerűbb.

Ugyanezen a vonalon mozogva jött, látott és győzött a cupcake, amely az angolszász országokban ma is hihetetlen népszerűségnek örvend. Az egyszerű kevert tészta, a színes vajas krémek és a megannyi apró díszítőelem együttesen járult hozzá a cupcake sikeréhez.

A franciák is megtették a magukét a gasztronómiai divathóbortok terén, az olaszoknál született, de náluk népszerű macaron hosszú, több évszázados jelenlét után az utóbbi években vált igazi ikonná. Ebben tulajdonképpen semmi meglepő nincs, egyszerűen most fedezte fel a közönség, kapta szárnyára a hírnév és a fogyasztók, a cukrászdák és a bloggerek rajongtak, rajonganak érte.

A macaron napjainkban zajló lelkes imádatának talán az az egyik oka, hogy a tökéletes macaron előállítása – a modern technikai háttér ellenére - sem egyszerű. Időigényes, odafigyelést kívánó precíz munka eredményeként születhetnek meg a talpas habcsókok, amely a töltelékkel együtt válnak igazi egésszé. A macaron-titok tudói igazi íz- és színkavalkádot képesek belesűríteni egy-egy aprócska falatba.

Mégis az apró, szinte semmi sütemény körüli felhajtás mostanában kicsit csillapodni látszik. A lehetőségek nagy része kiaknázódott. Minden szín, minden íz, minden kombináció megszületett, amely a közízléssel még összeegyeztethető - és azon túl is születtek kísérletek. A macaron lassan újra belesimul a kínálatba, nem tolakszik elé, hanem részévé válik, elfoglalja saját helyét a palettán.

A macaronban rejlő egyik titokra, azaz, hogy egy falatba sűrítve kapjunk megannyi ízélményt - pontosabban, hogy önálló egésszé váljon egy kicsiny desszert - újabb kísérlet született, a neve cake pop.

Az utóbbi években újra divatossá vált a nyalóka, a kézműves nyalókák reneszánszukat élik, s ennek hozadékaként megszületett az ideális partifalatnak is minősíthető, kardélre hányt aprócska torta, a cake pop. A cake pop egy jóféle geg, játék az ízekkel, formákkal, textúrákkal. Ebben a süteményben találkoznak a cupcake alapanyagai, a macaron készítés összpontosítást igénylő előállításával. A cake pop változatos alapanyagokból készíthető, dekorációja a végleteik fokozható, és valóban megfelelő helye van esküvőkön, születésnapokon, gyerekzsúrokon.

A legújabb desszertőrület azonban megint a francia desszertek világából merít.  A franciák féltett kincsei közül most a könnyed croissant egyik érdekes újraértelmezése, a cronut vált a nemzetközi hisztéria tárgyává. A cronut egy érdekes *öszvér* édesség, a croissant és a fánk, azaz donut keresztezéséből született sütemény, amely magában - vagy leveles rétegei között krémeket rejtve - kerül piacra.

A XVII. században végleges formáját elnyert croissant már sokakat megihletett, sokféle formát öltött. A XX. századra elterjedt volt a különféle krémekkel töltött, mandulaforgáccsal hintett croissant is, majd jöttek a furcsább kiflik, mint a szendvicseknek otthont adó, körré formázott croissant, megjelentek a reform címkével ellátott, teljes kiőrlésű lisztből készített, magvakkal hintett croissant-ok is.

A XXI. század szintén új ruhákba öltöztette a croissant-kifliket. Megszületett a croque monsieur nyomán a croque croissant, majd idén tavasszal Dominique Ansel Soho-beli üzletében formát nyert a cronut.

A május 10-én debütáló sütemény nagyon hamar elhíresült, és az amúgy is méltán népszerű croissant számára új rajongókat szerzett. A fánkhoz szükséges tészta természetesen nem tökéletesen egyezik a croissant klasszikus tésztájával, hiszen itt szem előtt kell tartani, hogy az olajban sütést is jól viselje, az eredmény esztétikus legyen és finom. Épp ezek az apró módosítások azok, ami miatt a blogger-társadalom hamar rákapott a dologra, mindenki saját konyhájában állt neki a kísérletezésnek, hogy megalkossa a tökéletes cronut receptet, kipróbálja az ízesítés lehetőségeit.

A cronut ízesíthető töltelékekkel, de a friss fánkot meg is hempergethetjük különféle morzsákban, illetve a klasszikus amerikai fánk-vonalat követve akár mázzal is bevonhatjuk őket.

A francia születésű New York-i cukrászséfnek sikerült felráznia a közösséget. Boltja előtt folyamatosan kígyózó sorok várják, hogy megkóstolhassák a speciális, szőlőmagolajban sült süteményét. Ez azonban közel sem olyan egyszerű, hiszen csak kora reggel juthatnak hozzá, és a nagy érdeklődésre való tekintettel erősen limitált az egy személy számára vásárolható cronutok száma.

De a világháló jóvoltából receptváltozatok egész sorából dolgozhatnak a lelkes és kíváncsi háziasszonyok, illetve megtehetik azt is, hogy bolti leveles tésztából készítik el a fánkokat, s a kisült süteményeket - Anselt követve - ebben a hónapban áfonyakrémmel töltve fogyasztják.

Ezek is érdekelhetnek

Friss