hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 jó tanács, hogy tökéletes legyen a mézeskalácson a cukormáz

A mézeskalács tésztából sütött csillagokat, házikókat, harangokat, angyalkákat és mindenféle más karácsonyi formát cukormázzal díszíthetünk. Az írókázáshoz használt massza azonban sokszor túl hígra sikerül vagy túl nehezen szárad. Így kerülhetjük el a buktatókat!

1. A cukormáz hozzávalói

A porcukrot gondosan szitáld át, hogy ne maradjanak benne rögök. A tojáshabhoz adott só megőrzi a máz fehérségét, amely pár csepp citromlétől szép fényes lesz. A biztonság kedvéért adhatsz hozzá kevés étkezési keményítőt is – ez is legyen természetesen csomómentes.

2. A cukormáz elkészítése

Robotgéppel verj fel majdnem kemény habbá egy tojásfehérjét 2-3 perc alatt. 20 dkg porcukrot vegyíts el 1 kis csipet sóval és 1 ek étkezési keményítővel. A felét add a habhoz, és a sebességet fokozatosan növelve verd további 3 percig. Ezután add hozzá a maradék porcukrot, és verd tovább ugyanígy még 5 percig, amíg tejfölszerű lesz. Végül dolgozz bele 2-3 csepp citromlét.

3. Terülőmáz

Ha a mézeskalácsok egész felületét be akarod vonni a mázzal, akkor a fentiek szerint elkészített masszát hígítsd fel folyósra 1 ek vízzel.

4. A sütemények színezése

A legjobb a gél vagy por állagú ételfesték, mert a folyékony színezéktől túlságosan felhígulhat a máz. Ezért nem ajánlott pl. a normál málnaszörp. Sűrűbb házi szirupokkal viszont kikísérletezheted a megfelelő arányt.

5. Díszítés cukormázzal

Várd meg, hogy a mézeskalácsok teljesen kihűljenek, mert meleg hatására szétfolyik a máz. Biztosan nem lesz ilyen gondod, ha csak a sütést követő napon állsz neki a dekorálásnak.

6. Kellékek a dekoráláshoz

A legegyszerűbb, ha a cukormázat nejlonzacskóba kanalazod, majd egy vastagabb tűvel kiszúrod a csücskét. Használhatsz habzsákot is, ha van hozzá elég vékony írókád. Praktikusak a különböző színekben kapható dekortollak, ám ezek viszonylag drágák.

7. Fortélyok

Ha nem szeretnéd, hogy a terülőmáz lecsurogjon a kalácsokról, akkor a bevonás előtt rajzolj kontúrt a szélükre írókával. A frissen felvitt mázba tetszés szerint cukorgyöngyöket, magvakat nyomkodhatsz, vagy ételfestékbe, csokiba mártott tűvel mintákat húzhatsz, hogy márványos legyen.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss