hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 jó tanács, hogy tökéletes legyen a karácsonyi mézeskalács

Nincs karácsony mézeskalács nélkül! Már most nekiláthatsz a sütésnek, mert jól záródó dobozban sokáig elállnak a fűszerillatú apróságok.

Se szeri, se száma a bevált családi és a facebookon terjedő vagy e-mailben továbbított recepteknek, de alapjában véve csak kétféle karácsonyi mézeskalács létezik: azonnal fogyasztható és több nap (esetleg hét) múlva megpuhuló. Érdemes mindkettőből kellő mennyiséget sütni, mert hamar elfogynak! Bármelyik mézeskalács receptet választod, hasznodra lehetnek a tanácsaink.

1. Méz

Segít a tészta nedvességének megőrzésében, ezért is állnak el oly sokáig a mézes kekszek. Lágy ízűt válassz, mert a kész sütiben úgyis az aromás fűszerek dominálnak. A kikristályosodott (ikrás) mézet a legegyszerűbben mikróban tudod folyóssá varázsolni. (Ne felejtsd el levenni az üvegről a fémtetőt!)

Mézes sütemények >>> 

2. Melasz

Ez a klasszikus sütési alapanyag sok receptben szerepel méz helyett. A melasz  valójában sűrű, sötét szirup a cukorrépa vagy cukornád feldolgozásának mellékterméke, és a cukorral ellentétben nem csomósodik, nem kristályosodik. Cukorrépa- vagy nádmelaszt bio- vagy reformboltban és a weben vásárolhatsz. 

3. mézeskalács Fűszerek

Ha a családban nem kedveli valaki a készen kapható mézeskalácsfűszer-keverékek valamelyik összetevőjét, akkor készítsd el a saját keverékedet. A nélkülözhetetlen fahéj és szegfűszeg mellett tehetsz bele pl. szárított gyömbért, ánizst, kardámónt, szerecsendiót, szegfűborsot, borsot. A fűszereket porítsd mozsárban vagy használj tasakos őrölt termékeket.



4. A mézeskalács Tészta

Tartsd be a receptek utasításait, mindenekelőtt a pihentetési és a sütési időt. A ragacsos nyers tésztát adagokra osztva csomagold folpakba, majd legalább néhány órára, de inkább egész éjszakára tedd be a hűtőbe. Ezután nyújtsd ki közepes (3-5 mm) vastagságúra, mert a túl vékony sütemény szélei könnyen megéghetnek. A tepsiben elrendezett sütiket érdemes hideg helyre tenni egy rövid időre, hogy sütés közben jobban megőrizzék az alakjukat. Amint barnulni kezdenek, kapd ki őket a sütőből, mert a méz miatt könnyen megégnek!

5. Díszítés

A magvakat és cukrokat sütés előtt nyomkodd a rá nyers tésztára. A díszítés nélkül megsütött kekszeket hagyd teljesen kihűlni, mielőtt cukormázzal nekilátsz a dekorálásuknak. A tojásfehérjéből és porcukorból kikevert sűrűn folyós masszát kanalazd vékony csövű habzsákba vagy kisméretű mélyhűtőtasakba (jobb a tartása, mint az egyszerű nejlonzacskónak), és ebből nyomd a sütikre. Tubusos dekortollal még egyszerűbb mintákat rajzolni. (A sütési kellékeknél keresd a nagyobb élelmiszerboltokban. Több színben kapható.) A még friss díszítést tovább gazdagíthatod pl. színes cukrokkal, szeletelt mandulával, felezett dióval, kandírozott gyümölcsökkel, kókuszreszelékkel, olvasztott csokoládéval.



Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss