Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egészséges cukrok?

default user icon
ZZs
Az édességek finomak, de nem egészségesek, ezt tudjuk. Vannak azonban olyan édesítők, amelyek nem hizlalnak, ráadásul védik fogaink egészségét, és sok bennük a nyomelem. És nem laboratóriumban készülnek!

Xilit (Xylitol)

Hatása alapján csodaszernek tűnik, leggyakrabban kukoricarostból vagy nyírfakéregből állítják elő. Alacsony a kalóriatartalma (40%-kal kevesebb, mint a cukoré), nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, ezáltal nem leszünk utána éhesek, glikémiás indexe mindössze 7. Ez a kristálycukor estében 68.

Mindemellett fogszuvasodás ellen is hatásos. Szerkezete révén nem tudják a szájunkban lakozó baktériumok savvá alakítani. Sőt fogmosás után használva - a kutatások szerint - képes erősíteni a fogzománcot, és kisebb szuvasodást megszüntetni. 

Tulajdonságaiban hasonló a cukorhoz, lehet vele sütni, főzni, egyedül élesztős tészták elkészítéséhez nem használható, mert az élesztő nem bontja le.

És hogy a csoda tovább fokozódjon, a Xilit képes a fül-, homlok- és arcüreggyulladásért felelős baktériumok megtelepedését gátolni, így azok nem tudnak légúti tüneteket okozni.

A kereskedelem gyorsan felismerte jó tulajdonságait, ezért most már a zacskós kiszerelés mellett gyártanak rágógumit, fogkrémet és orrsprayt.

Az egyetlen dolog, amire figyelni kell, hogy hirtelen használat esetén hasmenést okozhat, a szervezetet ezért lassan kell hozzászoktatni.

Ára:
Zacskós kiszerelés: 45 dkg 2000 Ft-tól
Rágó: 10 db 180-250 Ft
Fogkrém: 1000 Ft-tól

 

Stevia (sztévia, sztívia)

A Stevia Rebaudiana Bertoni - vagy ahogy az őslakosok hívják „édes levél” - Paraguayban és Brazíliában őshonos. Növényként az 1900-as években kezdték el termeszteni, sikereket főleg Japánban aratott, amely ma is a világ legnagyobb stevia-fogyasztója. Magyarországon egy ideig arckrém összetevőjeként került forgalomba. Korábban lehetett hallani az amerikai cukormaffiáról, ami betiltotta, de már mindenki számára elérhető.

És hogy miért is jó? Természetes, édesítőereje háromszázszorosa  a cukornak, a vércukorszintet egyensúlyban tartja, serkenti a máj és a hasnyálmirigy működését. Külsőleg gombák, aknék és egyéb bőrproblémák kezelésére használható erős gyulladáscsökkentő, baktérium- és gombaölő tulajdonságai miatt. Ha ez nem lenne elég… csökkenti a magas vérnyomást, és segít az ínygyulladás leküzdésében.

Sütésre, főzésre egyaránt alkalmas, íze nem változik meg, de kenyérkészítésnél lassabban jön fel a tészta. Számos alakban elérhető: kapható őrlemény, por, kivonat, csepp, tabletta formában egyaránt.

Ára:
Stevia őrlemény: 100 g 2000 Ft-tól
Stevia tabletta 100 db 580 Ft (1 tabletta = 1 kockacukor)
Stevia fogkrém: 950 Ft
Stevia növényke annak, aki kertészkedni akar: 1600 Ft

 

Melasz

A melasz - bár a cukorgyártás mellékterméke - nem elhanyagolható jó tulajdonságokkal rendelkezik. Alapanyaga lehet cukorrépa vagy cukornád. Egészségesebb a cukornádból készülő, amelyet úgy állítanak elő, hogy a nádat felfőzik, és az abból kioldódó sötétbarna, kicsit kesernyés ízű folyadékot hűtik le. Nagyon sok kalciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz.

A melaszt évente 100 napon keresztül állítják elő. Szeptembertől decemberig tart a cukorrépa betakarítása, majd a gyárban tisztítás után ujjnyi darabokra szeletelik a cukorrépát, és több órán keresztül főzik 105 fokon. Ezután nagy nyomáson kipréselik, mechanikusan eltávolítják belőle a szennyeződéseket. Ha már szép tiszta, a vizet elpárologtatják, és marad a sötétbarna finom szirup. Németországban kenyérre kenik a leggyakrabban, de sok sütemény is készül belőle.

Ára:
Üveges: 450 gr 1000 Ft-tól


Végezetül álljon itt egy sikerrecept melasszal, ami állítólag a spórolós skótok nemzeti eledele:

1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
2. Finoman vajazz ki egy kisebb téglalap alakú tepsit.
3. 20 dkg vajat olvassz meg egy kisebb lábasban, adj az olvadt vajhoz 1 evőkanál melaszt, kevergesd szépen, hogy összekeveredjenek. Ebbe azután adagolj szépen egymás után:
14 dkg barnacukrot
10 dkg zabpelyhet 
10 dkg zabkorpát
5,5 dkg lisztet
5,5 dkg kókuszreszeléket, és keverd össze az egészet fakanállal.
Ezt a keveréket öntsd bele a kivajazott tepsibe, és lapítsd el, ahogy tudod.
4. Süsd 15 percig, vagy amíg aranyszínű lesz.
5. 15 percig hagyd hűlni, utána szeletelheted

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss