A legtöbb zöldség kiválóan alkalmas grillezésre. Ahhoz, hogy mennyei saláta készüljön belőlük, nincs szükség másra, mint összeválogatni néhány egymáshoz illő alapanyagot, amit aztán feldobhatunk valamilyen szuper öntettel. Az alábbi receptekben a saláta és az öntet ízei nagyszerűen harmonizálnak egymással, de alkalomadtán felcserélve is jó ötlet némelyiket kipróbálni.
A kísérletezéshez annyit azért érdemes tudni, hogy az alapöntetnek mondható olívaolaj-citromlé párosítás szinte minden zöldséghez passzol, de tovább ingerelhetjük az ízlelőbimbóinkat, ha fokhagymával, mustárral vagy akár tahinivel egészítjük ki. Sőt, fűszereket is bátran használhatunk, mint például a petrezselyem, koriander vagy a pikánsabb ízek kedvelőinek a currypor. A olaszosnak mondható bazsalikomos, pesto típusú szószok remek kísérői a paradicsomos, padlizsános salátáknak. A gyümölccsel turbózott salátákat pedig mézes-balzsamecetes öntettel kínálhatjuk.
És akkkor jöjjenek a szerintünk legjobb öntetek saláták és/vagy grillezett zöldségek mellé.
1. Mediterrán saláta bazsalikomos öntettel
Hozzávalók a salátához:
- 1 csokor spárga
- 1 közepes kaliforniai paprika
- 1 közepes cukkini
- 1 nagy fej lila hagyma
- kb. 20 dkg gomba
- kb. 20 dkg koktélparadicsom
- 2 ek. olívaolaj
- só
- bors
- 1 csomag konyhakész zöldsaláta-keverék
- ízlés szerint kecskesajt vagy feta sajt
Hozzávalók az öntethez:
- 1 csokor bazsalikom
- 2 db kezeletlen citrom héja és leve
- ½ fej mogyoróhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek. fehérborecet
- 1 dl extraszűz olívaolaj
- só
- bors
Így készül:
- Előmelegítjük a grillsütőt 220-250 fokosra. A zöldségeket megtisztítjuk, nagyobb darabokra felvágjuk (a gombát és a paradicsomot egészben hagyhatjuk). Egy nagy tálcán egymás mellé rendezzük az alapanyagokat, és meglocsoljuk olívaolajjal, valamint megsózzuk, megborsozzuk.
- Hagyjuk kicsit állni a zöldségeket, amíg elkészítjük az öntetet. A bazsalikomot leöblítjük, leveleit lecsipkedjük. A citromok héját lereszeljük, a levüket kifacsarjuk. A kétféle hagymát felaprítjuk. Mindent egy turmixgépbe teszünk, meglocsoljuk a fehérborecettel és az olívaolajjal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és addig keverjük, míg sima, öntetállagú lesz az egész.
- A zöldségeket a felmelegedett grillre pakoljuk, és néhány perc alatt minden oldalukat átsütjük. Kissé hagyjuk hűlni őket, majd falatnyi darabokra vágjuk, és egy nagy tálban összekeverjük. Tányérokba adagoljuk a zöldsalátát, erre jöhet egy adag grillezett saláta, ízlés szerint morzsolhatunk rá kecske- vagy feta sajtot, végül meglocsoljuk az öntettel.
(Forrás: Grillezett zöldséges saláta)
2. Grillezett kukoricasaláta citrusöntettel
Hozzávalók a salátához:
- 6 cső friss kukorica
- 2 ek. olívaolaj
- 1 db lila hagyma
- 10 dkg koktélparadicsom
- 10 dkg feta sajt
- friss bazsalikom
Hozzávalók az öntethez:
- 2 ek. olívaolaj
- 1 citrom leve
- só
- bors
Így készül:
- A kukoricacsöveket 10 percig előfőzzük enyhén sós vízben. Leszűrjük, hagyjuk egy kicsit hűlni. Azután mindet megkenjük olívaolajjal, és az előmelegített grillre tesszük 10-12 percre. Megint hagyjuk hűlni, végül lefejtjük a grillezett kukoricaszemeket.
- A salátához felaprítjuk a megtisztított hagymát és a megmosott paradicsomokat. Összekeverjük egy tálban, hozzáadjuk a kukoricát, rámorzsoljuk a feta sajtot és a felaprított bazsalikomleveleket, majd újra megkeverjük az egészet.
- Az öntethez elkeverjük az olívaolajat és a citrom levét, sózzuk, borsozzuk. Meglocsoljuk vele a salátát, és köretként vagy magában fogyasztjuk.
(Forrás: Grillezett kukoricás saláta)
3. Grillzöldségek pikáns zöldszósszal
Hozzávalók a salátához:
- 1 db édesburgonya
- 6-7 db újburgonya
- 2 db sárgarépa
- ¼ db brokkoli
- ¼ fej vörös káposzta
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 2 ek. olívaolaj
- 2 tk. currypor
- só
Hozzávalók az öntethez:
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 csokor koriander
- 1 csokor petrezselyem
- 1 db érett avokádó
- ½ db lime
- 1 ek. juharszirup (mézzel helyettesíthető)
- só
- bors
Így készül:
- Ezt a salátát a kerti grillen és a konyhai sütőben is elkészíthetjük, mindkét esetben előmelegítjük a készüléket.
- Alaposan megtisztítjuk a zöldségeket (ha jól lesúroljuk, a héjukat nem is kell levágni). A burgonyákat kockákra, a répát kisebb hasábokra vágjuk. A brokkolit rózsákra szedjük, a káposztát és a paprikát feldaraboljuk.
- Egy grilltálcán összekeverjük a krumplikockákat és a répahasábokat, meglocsoljuk 1 ek. olívaolajjal, szórunk rá 1 tk. curryport és ízlés szerint sót. Egy másik tálcán ugyanígy járunk el a többi zöldséggel. A krumplikat kb. 25 percig, a brokkolis mixet 15-20 percig grillezzük.
- Közben elkészítjük az öntetet. Robotgépbe tesszük a fokhagymagerezdeket, a leöblített zöldfűszerek lecsipkedett leveleit, a meghámozott, felkockázott avokádót, a megmosott lime kifacsart levét, valamint a szirupot (mézet), végül ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk. Összeturmixoljuk a hozzávalókat, ha szükséges, vízzel hígíthatjuk, hogy öntetállagú legyen.
- Tálaláskor mindkét grillzöldségkeverékből szedünk a tányérokba, és az egészet meglocsoljuk az öntettel. Friss zöldsalátával tovább fokozhatjuk az ízélményt.
(Forrás: Grillezett vegyes zöldségek zöld szósszal)
4. Nyári–őszi grillsaláta fokhagymás-mustáros öntettel
Hozzávalók a salátához:
- 2 db cékla
- ½ db sütőtök (nyári tökkel vagy cukkinivel helyettesíthető)
- 2 db édesburgonya
- 2 db sárgarépa
- 1 db lila hagyma
- 2 csokor spárga
- 25 dkg koktélparadicsom
- 0,6 dl extraszűz olívaolaj
- 0,70 dkg bébispenót
- 18 dkg feta sajt
- ¼ csokor petrezselyem
Hozzávalók az öntethez:
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk. tormakrém
- 1 tk. dijoni mustár
- 1 ek. vörösborecet
- 0,6 dl extraszűz olívaolaj
Így készül:
- Ez a saláta nyáron a grillen, ősszel a sütőben készülhet. Első lépésként előmelegítjük a készüléket.
- A céklát meghámozzuk, és egyenként fóliába csomagoljuk. Rátesszük a grillre, és addig sütjük, míg megpuhul, ez kb. 45 perc, a cékla méretétől függően. Azután hagyjuk kicsit hűlni, kicsomagoljuk, és feldaraboljuk.
- A többi zöldséget is megtisztítjuk, és a paradicsom kivételével feldaraboljuk. Meglocsoljuk az olajjal, és egy grilltálcán elosztva kb. 30 perc alatt mindet megsütjük. A paradicsomot és a spárgát csak az utolsó 10 percben rakjuk hozzá.
- Az elkészült zöldségeket összekeverjük, hozzáadjuk a bébispenótot, rámorzsoljuk a feta sajtot, valamint megszórjuk a petrezselyemmel. Az öntethez átnyomjuk vagy lereszeljük a fokhagymát, és összekeverjük a többi hozzávalóval. Ezzel meglocsolva kínáljuk a grillezett zöldséges salátát.
(Forrás: Grillezett zöldséges saláta)
5. Grillezett barackos, pekándiós saláta mézes öntettel
Hozzávalók a salátához:
- 0,30 dkg pekándió
- 1 ek. méz
- ½ tk. currypor
- só
- 1 tk. vaj
- 4 db őszibarack
- ½ teáskanál olívaolaj
- 15 dkg konyhakész rukkola
- 15 dkg kecskesajt
- 10 dkg áfonya
Hozzávalók az öntethez:
- 2 ek. méz
- 2 ek. natúr görög joghurt
- 1 ek. extraszűz olívaolaj
- 1 ek. almaecet
- 1 ek. balzsamecet
- 1 csipet só
Így készül:
- Előmelegítjük a grillsütőt. Az öntethez az összes hozzávalót egy jól záródó üvegbe kanalazzuk, és alaposan összerázzuk, majd hűtőben hagyjuk összeérni az ízeket.
- A pekándiót a mézzel, a curryporral és a sóval együtt egy serpenyőben pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a kevés vajat, hogy a diószemek ne ragadjanak össze. Tálalásig félretesszük.
- Az őszibarackokat félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk. Mindegyik felet három részre vágjuk, egy tálba tesszük, és meglocsoljuk az olajjal. Ezután oldalanként 2-3 perc alatt meggrillezzük a gyümölcsdarabokat.
- A saláta összeállításához a rukkolát tányérokba szedjük. Mindegyikre morzsolunk kecskesajtot, megszórjuk pár szem áfonyával és a pikáns pekándióval, teszünk rá néhány darab grillezett barackot, végül meglocsoljuk az öntettel.
(Forrás: Grillezett barackos saláta)
(Borítókép: Shutterstock)