Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csikós tokány recept
Csikós tokány
A genovai pestót ismerik a legtöbben, amely 7 hozzávalóból áll: bazsalikom, fokhagyma, parmezán, fenyőmag, olívaolaj, só és bors. Persze készíthetünk pestót paprikából és szárított paradicsomból, petrezselyemből és rukkolából, sőt akár mentából is.

Pesto: törni-zúzni

Többféle szószt hívnak pestónak, közös vonásuk a törés-zúzás, hiszen az olasz pestare igéből származik a nevük, amely a hozzávalók összetörésére, zúzására utal. A pesto (ejtsd: pészto) maga a mozsár, amelyben az alapanyagokat hagyományos módon összetörik. Sokféle hozzávalóból készülhet pesto, a lényeg a harmónia. Lehet benne olajos mag (a fenyőmagon kívül dió, mandula, pisztácia), fűszernövény (bazsalikom, menta, zsálya), esetleg zöldség (spenót, paradicsom) és sajtféle (parmezán, ricotta).

A bazsalikom adja a genovai pesto friss, üde színét (fotó: Shutterstock)
A bazsalikom adja a genovai pesto friss, üde színét (fotó: Shutterstock)

Pestokirály: a genovai

Ez a legkedveltebb pesto-fajta, melyet az olaszok szerint csak mozsárban lehet készíteni. A bazsalikom nem érintkezhet fémmel, így az aprítógép késével sem, ugyanis ettől szénaíze lesz. Fontos a sajt minősége is, használjunk hosszan érlelt grana padanót vagy pecorinót.

A pesto elkészítéséhez a bazsalikomszárról 2-3 maroknyi levelet tépkedünk, megmossuk, megszárítjuk, sóval és 6 gerezd fokhagymával mozsárban krémesre törjük. Lassan adjuk hozzá az 1-2 deciliternyi olívaolajat és a 10 dkg frissen reszelt parmezánt. Borsozzuk ízlés szerint és már tálalhatjuk is. Egy-két hétig eláll a hűtőben, de jégkockatartóban fagyaszthatjuk is.

A pestohoz használt fenyőmag a mediterrán fenyők magja, kellemesebb ízű, mint az ázsiai boltokban kapható koreai vagy kínai fenyőmag. Alakja hosszúkásabb, színe világosabb. Drágább is, hiszen a magvak kinyerése a tobozokból meglehetősen munkaigényes, a tobozokat összegyűjtik, szárítják, míg a magok kihullanak, majd a maradékot meleg kemencében kipattogtatják vagy kézzel kikapargatják. Tápanyagokban gazdag, zsírsavakat, vitaminokat tartalmaz.

Pesto-fajták, rokonok

A legelterjedtebb pesto fajta a genovai pesto (Pesto alla genovese), de ismert és közkedvelt a szíciliai is.

A szícilia (Pesto alla siciliana) aszalt paradicsommal készül, van benne ricotta, és fenyőmag helyett dió vagy mandula.

A calabriai pesto piros kaliforniai paprikát és borsot tartalmaz.

A gasztrokultúra fejlődésével őrületes pesto-láz tört ki, egyre többen készítünk pestót petrezselyemből, friss korianderből, spenótból, rukkolából, de a vagányabbak biztosan kipróbálták már a medvehagyma pestót is. A spenót esetében először forrázzuk, majd szűrjük le az alapanyagot, és ezután adjuk hozzá a diót vagy fenyőmagot.

Aszalt paradicsomból egészen különleges ízvilágú pestót készíthetünk (fotó: Shutterstock)
Aszalt paradicsomból egészen különleges ízvilágú pestót készíthetünk (fotó: Shutterstock)

Az olasz pestók távolabbi rokonai a francia pistou és a persillade. A pistou (ejtsd: pisztu) fokhagyma, bazsalikom és olívaolaj keveréke. Elsősorban Provence-ban fogyasztják tésztával vagy kenyérre kenve, de kedvelt a minestrone leveshez hasonló Soupe au Pistou (pisztus leves), melyben fehér és zöldbab, paradicsom, nyári tök, burgonya és vermicelli (a spagettinél vékonyabb tésztafajta) is van.

Pestós ételek

Egy pestós tészta a hétvégi bevásárlás után igazán a tízperces ebéd kategória, még hús sem kell hozzá. Megfőzzük a tésztát és a pestót rákanalazzuk, összekeverjük, és már ehetünk is. A bazsalikomos pestót ne melegítsük nagyon, mert megkeseredhet.

A pestót fogyaszthatjuk levesekben, de halak és húsok mellé, rájuk kenve is kiváló. Szuper vendégváró falat kenyérre kenve, vékony paradicsomszeletekkel díszítve.

A pestóval ízesített tésztát pillanatok alatt elkészíthetjük (fotó: Shutterstock)
A pestóval ízesített tésztát pillanatok alatt elkészíthetjük (fotó: Shutterstock)

Tonhalas-fenyőmagos spagetti

Hozzávalók:
• 2 db tonhalkonzerv
• 10 dkg fenyőmag
• 50 dkg spagetti
• 2-3 evőkanál pesto szósz (zöld)
• olívaolaj
• Tabasco
• só
• olaj

Elkészítés: Feltesszük a spagettit sós, olajos vízben főzni, közben a fenyőmagot serpenyőben megpirítjuk, majd félretesszük, s ugyanabban a serpenyőben a tonhalat is megpirítjuk. A tésztát leszűrjük, egy kis tál (kb. 3-4 dl) vizet (amiben a tészta főtt) félretesszük, belekeverjük a pestót, ráöntjük a tésztára, összekeverjük a fenyőmaggal, tonhallal, és tabascóval meglocsoljuk. Ízlés szerint megszórható parmezán sajttal is.

Pestós göngyölt karaj

Hozzávalók:
• 8 szelet karaj
• 4 evőkanál pesto
• 10 dkg trappista sajt
• 1 evőkanál sütőmargarin
• 3 dl tejszín
• 1 dl fehérbor
• 1 evőkanál citromlé
• 2 evőkanál liszt
• só
• bors
• szerecsendió

Elkészítés: A hússzeleteket jó vékonyra kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd az egyik felüket vékonyan megkenjük pestóval. A sajtot kb. 1 cm-es rudakra vágjuk, a hússzeletek közepére helyezzük, feltekerjük, és fogpiszkálóval rögzítjük.
Egy serpenyőben felolvasztjuk a margarint, ráhelyezzük a feltekert hússzeleteket, és minden oldalról átsütjük.
Ezután kivesszük őket egy tányérra, a visszamaradt margarint megszórjuk a liszttel, felöntjük a tejszínnel, hozzátesszük a citromlevet, a fehérbort és a fűszereket, csomómentesre összekeverjük. Ezután visszatesszük a húst, és fedő alatt puhára pároljuk.
Köreként főtt tészta, rizs, esetleg krumplipüré illik hozzá.

A pesto pirítóssal, friss paradicsommal, reszelt sajttal is nagyon finom (fotó: Shutterstock)
A pesto pirítóssal, friss paradicsommal, reszelt sajttal is nagyon finom (fotó: Shutterstock)

Kecskesajtos paradicsom grillezve

Hozzávalók:
• 15 dkg kecskesajt
• 2 nagyobb paradicsom
• olívaolaj
• fűszerek (bazsalikom, oregánó, bors)
• pesto
• magozott olívabogyó és lilahagyma a díszítéshez

Elkészítés: A paradicsomot félbevágjuk, a csumáját v alakban kivágjuk, majd vékony lapokra karikázzuk. A kecskesajtból kb. fél centi széles szeleteket vágunk, ezeket a szeleteket pedig úgy osztjuk el, hogy egy-egy paracsomszeletet beborítsanak. A grillsütő rácsára sütőpapírt vagy alufóliát terítünk, rárakjuk a paradicsomszeleteket, úgy, hogy ne érjenek össze. Meglocsoljuk őket egy kis olívaolajjal, fűszerezzük, majd beborítjuk a kecskesajttal. Kb. 10-15 percet grillezzük (míg a sajtok teteje szépen megsül). Közben kis szeletkékre vágjuk az olívabogyót, és apró kockára a lila- vagy újhagymát. Ha a grillezés kész, kis dermedés után (hogy a sajt teteje ne legyen olyan folyós) előbb egy-egy pöttynyi pestóval megkenjük a sajtos paradicsom szeletkék tetejét, majd rászórjuk az olíva-hagyma keveréket és tálaljuk.
Csak melegen jó, de az előkészületek után a sütést időzíteni is lehet...

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.