Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a grillezett zöldség és gyümölcs

default user icon
MME
A húsok mellett természetesen zöldségeket és gyümölcsöket is grillezhetünk. Előbbiek isteni köretek vagy vegetáriánus főételek lehetnek, utóbbiak pedig édes és zamatos desszertként zárhatják a grillpartit. Ha még nem grilleztél ilyen finomságokat, eláruljuk, mire figyelj!

A nyári időszak beköszöntével egyre több családban grilleznek. Ha te is imádod a grillpartik hangulatát, a finom ízeket, de még nem próbáltad soha, itt az idő, hogy nekifogj! Nem csak húsokat érdemes grillezni, hanem zöldségeket és gyümölcsöket is, hiszen ezek teltebb, füstös ízt kapnak, így még méltóbb helyük lesz az asztalon. Ahhoz, hogy tökéletes legyen a végeredmény, íme, néhány jótanács!

Egészséges vagy nem a grillezett zöldség és gyümölcs?

Sokakban felmerül a kérdés: vajon a vitaminokban, antioxidánsokban gazdag zöldségek és gyümölcsök mennyire őrizik meg jótékony hatásukat a grillezést követően? Nos, szakértők szerint nyugodtan fogyaszthatjuk őket: bár a magas hő valóban csökkenti a tápérték egy részét, de ettől függetlenül marad bőven vitamin és ásványi anyag bennük.

A másik kérdés, vajon mennyire fenyegeti daganatos megbetegedés kialakulása a rendszeresen grillételeket fogyasztókat? Itt is, mint a húsok esetében, fontos, hogy miként készítjük el a zöldségeket és a gyümölcsöket. Rákkeltő vegyületek ugyanis akkor keletkeznek, amikor a húsban (és a húson) lévő zsírok kiolvadnak, a tűzre csepegnek, és onnan a füstön keresztül visszajutnak az ételbe. Ez szerencsére a zöldségekkel és a gyümölcsökkel nem fordulhat elő, hiszen nincs bennük zsír. Éppen ezért soha ne használjunk állati zsiradékot a grillezéshez, és ne süssük a zöldségeket a húsok.

Melyik zöldséget, gyümölcsöt grillezzük?

A legjobb, ha friss, szezonális zöldségeket és gyümölcsöket választunk. Hogy konkrétan melyiket, az az ízlésünktől és a lehetőségeinktől is függ. Jól grillezhető a gomba, a paprika, a paradicsom, a kukorica, a cukkini, a padlizsán, a sárgarépa, a hagyma, az édesburgonya, míg a gyümölcsök közül a sárgadinnye, az alma, a füge, a körte, az őszibarack, a dinnye, de a banán, a mangó és az ananászt is grillezhető.

A profik azt tanácsolják, hogy a sütéshez mindenkor egészséges, érett zöldségeket és gyümölcsöket válasszunk!

Hogyan kezdjünk hozzá?

  1. Azért, hogy a zöldségek és a gyümölcsök megőrizzék tápanyagtartalmukat, és a grillezés illeszkedjen az egészségtudatos táplálkozásba, a pácolást hagyjuk ki.
  2. Mossuk meg alaposan a gyümölcsöket és a zöldségeket, szeleteljük fel nagyjából egy méretűre, hogy azonos ütemben süljenek át. Ügyeljünk arra, hogy viszonylag vastagabb szeleteket vágjunk, hiszen a vékonyak túl puhák lesznek, és szétesnek a grillen.
  3. Grillezés előtt kenjük meg a zöldségeket és a gyümölcsöket magas füstpontú olajjal egy ecset vagy szórófejes flakon segítségével. Az olívaolaj is jó választás, de érdemes keverni más, magas hőmérsékletnek ellenálló egyéb olajjal.
  4. Jöhet a fűszerezés! Igazából bőven elég a só és a frissen őrölt fekete bors, de a legtöbb zöldséghez jól illenek a zöld fűszernövények, mint például az oregánó, a menta, a tárkony vagy a bazsalikom. A gyümölcsöket ízesíthetjük például fahéjjal, gyömbérrel, szerecsendióval, vaníliával.

Nem mindegy a Hőmérséklet és az időtartam

A zöldségeket közepes vagy magas, a gyümölcsöket mindig közepes hőmérsékleten grillezzük. Az időtartam függ attól, hogy milyen gyümölcsöt és zöldséget grillezünk, milyen vastagok a szeletek, illetve a grillező eszközt típusától is. Néhány perc alatt általában elkészülnek, de érdemes sűrűn ellenőrizni, nehogy szénné égjenek a finomságok.

Néhány zöldség grillezési ideje

  • Spárga: 6-8 perc
  • Kaliforniai paprika: egészben 10-12 perc; félbevágva 8-10 perc
  • Sárgarépa: 3-5 perc
  • Kukorica: 15-20 perc héjában
  • Padlizsán: 5-7 perc
  • Portobello gomba: 8-10 perc
  • Hagyma: szeletelve 8-10 perc; egészben 35-40 perc
  • Zöldhagyma: 3-4 perc
  • Paradicsom: 6-8 perc félbevágva
  • Cukkini: 5-7 perc

Mi illik a grillezett zöldségekhez?

Önmagukban is isteni finomak, de megszórhatjuk parmezán sajttal, morzsolt fetával, esetleg meglocsolhatjuk szószokkal, balzsamecettel, különböző öntetekkel, de kínálhatunk melléjük mártogatósokat is.

És mi lesz a grillezett gyümölcsökkel?

Grillezés közben a gyümölcs karamellizálódni kezd, amitől még édesebb és szaftosabb lesz. Tökéletes köret húsételekhez, de ízesítheted vele a salátákat is. A legjobb, ha desszertként fogyasztjuk: akár joghurttal vagy tejszínnel is meglocsolhatjuk, és jól illik fagylaltok mellé is.

(Forrás: foodiecrush.com)

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

Friss