Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 érdekesség az uborkáról, amit nem biztos, hogy tudtál

Az uborka az egyik legkedveltebb zöldség. Nyáron, amikor uborkaszezon van nem győzzük készíteni a kovászos uborkát, vagy télire savanyúságként eltenni. Íme öt érdekesség erről a lédús, ásványi anyagokban gazdag, kalóriaszegény zöldségről.

Mérgezőnek hitték

Az uborkáról sokáig tartotta magát az a hiedelem, miszerint mérgező. Egyesek szerint Afrika trópusi területeiről származik, mások szerint viszont Indiából került hozzánk. Ez utóbbi lehet az igaz, mivel bizonyított tény, hogy Délkelet-Ázsiában a Krisztus előtti évekből találtak uborkamagot. Hazánkban is régóta termesztett zöldségféle. Váltivarú egylaki faj, ami azt jelenti, hogy egy növényen találhatók hím- és nővirágok is. Magja csírázóképességét 6- 8 évig is megtartja.

Szekérre ültették

Tiberius császár idejében szekérre ültették az ágyásokat, s ezeket – időjárástól függően – hol a napra gurították, hol mély gödrökbe, ahol csillámpalával fedték le őket. A hordozható ágyásokat a császár még hadjárataira is elvitte, gyógyszerként tartotta számon az uborkát.

Ugorkának is nevezik

A magyar uborka elnevezés a szláv ogurekből eredhet, az ország egyes részein ma is ugorkaként emlegetik, régi szakácskönyvek lapjain pedig gyakori az ugorkasaláta vagy épp az ugorka tejfölös mártással.

Alapvetően három fajtatípusra osztható: elraknivaló, saláta vagy félhosszú és kígyóuborka. Az apró, elraknivaló uborkát konzerv célra termesztik, míg a félhosszú és kígyó uborka fajtákat salátának, friss fogyasztásra. A kígyóuborka 30 cm-nél hosszabb, a mini kígyó uborka ennél rövidebb, a salátás uborka 15-30 cm, és a konzervuborka 15 cm-nél rövidebb.

A héja is értékes

Az uborka az egyik legegészségesebb zöldség. Tápanyagtartalma miatt élettani szerepe jelentős. Víztartalma rendkívül magas (96 %), de gazdag káliumban, foszforban, vasban, kalciumban, nátriumban, szénhidrátokban és A1, B1, B2, B6, C vitaminban is. Káliumtartalma a veseműködést segíti. Egyes kutatások szerint a legtöbb értéke a héjában van, ezért érdemes felhasználás során az uborka héját nem veszendőbe hagyni.

Ezért félnek tőle a macskák

Biztosan te is láttál már olyan videót, amin a macskák halálra rémülnek és hatalmasat ugranak, miután váratlanul mögéjük kerül egy egyszerű uborka. Erre a jelenségre gondolunk:

De vajon miért ijednek meg ennyire a macskák? A jelenségnek evolúciós okai vannak, ugyanis régen állandó készenlétre volt ahhoz szükség, hogy nehogy a közelükbe kerüljenek olyan veszélyes ragadozók, mint például egy kígyó. A hirtelen odahelyezett uborka pedig megszólalásig hasonlít egy kígyóra a macska számára, ezért azonnal menekül.

Ezek is érdekelhetnek

Friss