Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Savanyú uborka egyszerűen - lépésről lépésre

Savanyúság nélkül el sem tudod képzelni a vasárnapi ebédet? Ne vegyél bolti terméket, inkább készíts magatoknak saját uborkát. Segítünk négy tuti tippel.
Kígyó vagy szabadföldi?

Kígyónak nevezett, hosszú, sima héjú változatát elsősorban üvegházban termesztik, a lényegesen kisebb, többnyire érdes, rücskös héjút pedig szabadföldön.

Az uborka csak melegben érzi jól magát, már a fagypont körüli hőmérsékletet is nehezen viseli el. A kígyóuborkát – mintegy egy-másfél méter magas – támasztékra felfuttatva lehet csak termeszteni, másik fajtája pedig a talajon fut.

Ez utóbbi termésének színe a haragoszöldtől egészen a sárgás árnyalatokig váltakozhat. A tökfélék családjába tartozó egynyári uborkanövény termése rokonságban áll a tökkel, a dinnyével és a cukkinivel.

Érdekesség: Az uborka eredetileg Észak-Indiából, a Himalája déli lejtőiről származik, ahol állítólag már 4000 évvel ezelőtt termesztették. Az ókori görögöknél és rómaiaknál sem volt ismeretlen, de Európába csak a középkorban kerül.

Jó tudni!

A kígyóuborka egész évben kapható, de elsősorban friss salátának való. Igaz, e hibátlan külsejű fajtánál a keserű anyagokat nemesítéssel sikerült kivonni, ezzel azonban jellegzetes aromájából is veszített. Míg a kígyóuborka zsenge héja alapos tisztítás után nyugodtan fogyasztható, a szabadföldi fajtát mindig meg kell hámozni.

A szabadföldi fajtáknál időnként előfordul, hogy keserűek, tehát ajánlatos megkóstolnod, mielőtt beleteszed a salátába. Két végén vágj le egy-egy kis darabot, és nyald meg. Amennyiben keserű, mindkét végén kurtítsd meg.

A savanyúságnak való uborka apró és rücskös, de nem kell meghámozni, csak alaposan megmosni. Csemegeuborkának, vegyes, hordós savanyúságnak lehet eltenni.

A nagyobb fajtákból kovászos uborkát, levest, mártást vagy salátát készíthetsz, de legyalulva le is fagyaszthatod.

Érdekesség: Az uborka egyik legnagyobb előnye, hogy kalóriaszegény, mivel 80 százalékig vízből áll. 10 dkg uborka csak 8 kalóriát tartalmaz. Magas kálium-,kalcium-, foszfor-, vas-, szénhidrát-, fehérje- és vitamintartalma miatt a legegészségesebb zöldségfajták közé tartozik.

Készíts savanyú uborkát!

1. Súrolj!

Az uborkát folyó vízben, közepesen puha kefével alaposan súrold le! Akkor tiszta, ha a héján lévő apró tüskék eltűntek, és semmi piszok sincs rajta.

2. Szurkálj!

Azért, hogy jobban átvegye a fűszerek ízét, az uborkát néhány helyen szurkáld meg! Erre a legalkalmasabb eszköz a háromágú burgonyaszurkáló, a hústű vagy a fogvájó.

3. Fűszerezz!

Klasszikus: bors, mustármag, kapor és kaporvirág, vöröshagyma, babér. Egzotikus: chili, rózsabors, koriander. A sót és a cukrot forrald fel a lével együtt, hogy feloldódjon!

4. Tedd el!

Az alaplé egyben tartósít is. Alapszabály: 2/3 rész víz, 1/3 rész ecet, literenként 1 tk só és 3-4 ek cukor. Forrald fel, forrón öntsd az üvegbe és azonnal zárd le!

Receptek uborkával!

Ezek is érdekelhetnek

Friss