Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 alapfogalom sütéshez, amit nem árt, ha ismersz

default user icon
MME
Legyen szó hétvégi ebédről, ünnepi vacsoráról, vagy akár csak a hétköznapokról, ha néha bekapcsolod a sütőt, ezeket az alapfogalmakat érdemes ismerned.

Bardírozás

A húsokat sütés előtt baconbe, vagy szalonnába tekerjük, biztosítva ezzel, hogy az nem szárad ki a sütés során. Ezzel a technikával elkerülhetjük a húsok folyamatos sütés közbeni locsolgatását.

Csőben sütés

A megfőtt, vagy megsütött (hal, hús, zöldség) ételeket leöntjük mártással, sajtot szórunk rá, és megpirítjuk forró sütőben ("csőben").

Félig sütés

A húst először kevés forró zsiradékon hirtelen megpirítjuk, hogy "kéreg" keletkezzen rajta, ezután közepesen meleg sütőben egyenletes hőmérsékleten lassan tovább sütjük. A hús külseje átsül, a közepe azonban egy vékony rétegben nyers marad.

Száraz pác

A szárazpácolás során a húst bedörzsöljük sóval, borssal, illetve az általunk kedvelt fűszerrel, majd üvegedénybe, vagy papírba csomagoljuk, és pihenni hagyjuk néhány órát, vagy egy éjszakát, hogy a fűszerek átjárják. Néhányan olajjal is leöntik a fűszerezés után és így pihentetik.

Marinálás

Ízesített folyadékba tesszük ételeinket (más néven pácolunk) leginkább zöldségek, valamint húsok elkészítésénél használjuk, egyrészt azért, hogy az általunk kedvelt ízt kapják ételeink, másrészt azonban a keményebb húsok puhítására is alkalmazzák.

Flambírozás

Az ételt leöntjük alkohollal, például rummal, majd miután az alkohol átmelegedett meggyújtjuk, és így perzseljük tovább ételünket. Fontos, hogy a fogásunknak megfelelő, ahhoz passzoló alkoholt válasszunk, a tökéletes íz elérése érdekében.

Húskötözés

A húsokat, de akár a nagyobb halakat is megszokták kötözni, hogy azok ne veszítsék el eredeti alakjukat sütés-főzés közben, de a töltött húsoknál is alkalmazzák, hogy a töltelék ne essen ki belőle.

Irdalás 

Bőrös húsok, halak sütése előtt alkalmazzák, késsel bevagdossák a hús, hal felszínét. A bőrös húsoknál, mint például a kacsacomb, kacsamell, azért vagdossák be a bőrt, hogy sütés közben az alatta lévő zsír kellőképpen kisüljön, a bőr pedig ropogóssá váljon.

Spékelés

A szárazabb húsoknál szokás alkalmazni, ilyenkor sütés előtt szalonnával megtűzdeljük. Fontos, hogy a húst rostjaival párhuzamosan tűzdeljük. Spékelőtűvel a legegyszerűbb a művelet elvégzése, de ha ez nem áll rendelkezésünkre, akkor egy hosszú, vékony pengésű késsel felszúrjuk a húst, és a keletkezett résen áthúzzuk a szalonnát. Spékelni szoktak még uborkával,fokhagymával, hagymával is.

Felszúrás

Egyben sültek, valamint nagyobb húsok előkészítése töltésre. Hosszú, hegyes pengéjű késsel felszúrjuk a húst, vagyis üreget készítünk, majd megtöltjük.

10 ALAPFOGALOM FŐZÉSHEZ >>> 

5 ZSENIÁLIS KONYHAI TRÜKK, AMIVEL MÉG FINOMABB LESZ AZ ÉTEL! >>> 

6 KONYHAI BAKI, AMIVEL KÖNNYEN ÉTELMÉRGEZÉS ÁLDOZATA LEHETSZ >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss