Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 alapfogalom főzéshez, amit nem árt, ha ismersz

default user icon
MME
Mutatunk nektek tíz főzéshez használt alapfogalmat, amikkel érdemes tisztában lenni, ha gyakran sürögtök-forogtok a konyhában. Ti hányat ismertek közülük?

Átforralás

Általában a liszttel sűrített ételeknél alkalmazzuk, miután besűrítettük, nagyjából 3-4 percig továbbforraljuk, hogy az elkészült fogásnak ne legyen lisztes íze.

Forrázás

A kívánt nyersanyagot forrásban lévő vízbe tesszük néhány pillanatra, majd leszűrjük. Általában a paprika erejének elvételére, vagy a paradicsom héjának lehúzására alkalmazzák, de a szárnyasok megtisztításában is nagy segítség lehet.

Blansírozás (előfőzés)

Olyankor alkalmazzuk, amikor egy nyersanyag szagát, ízét, héját el akarjuk távolítani. Felfőzzük, majd az első főzőlevelet leöntjük, alapos átmosás után, tiszta vízben folytatjuk a főzését.

Beforralás

Leveseket, mártásokat, krémeket addig forralunk, amíg el nem éri a kívánt sűrűséget. A beforralást fedő alatt végezzük.

Párolás

Párolni leggyakrabban zöldségeket szoktunk. Az alapanyagokat először felmelegített zsiradékon megfuttatjuk, majd kevés folyadékot (alaplé, bor, víz) öntünk alá, és fedő alatt főzzük a kívánt állag eléréséig. Vannak zöldségek, melyek a saját levükben is tökéletesen puhára párolódnak, ilyen például a gomba vagy a cukkini.

Habarás

Ez a sűrítési mód kétféleképpen alkalmazható. Az egyiknél a lisztet vízzel csomómentesre keverjük, majd folyamatos keverés mellett a forrásban lévő ételhez öntjük. A másik módja a liszt tejjel, tejföllel, vagy tejszínnel való bekeverése. Azonban ennél a technikánál - mielőtt a forrásban lévő ételhez öntenénk - a főzőléből is keverjünk a habarásunkba, különben az kicsapódik az ételben.

Rántás

A habaráshoz hasonlóan a rántás is egy sűrítési eljárás. Zsiradékon megpirítjuk a lisztet, majd felöntjük vízzel, és addig keverjük míg sűrű masszaszerű anyagot nem kapunk. Alkalmazhatjuk főzelékekhez, de levesekhez is.

Saját anyaggal sűrítés

Általában főzelékeknél kedvelt ez az eljárás, különböző diétáknál is ajánlatos az étel saját magával való sűrítése. Ilyenkor, pl. borsófőzeléknél, a megfőtt borsó egy részét összeturmixoljuk, majd az elkészült péppel sűrítve készítjük el főzelékünket habarás helyett.

Posírozás

Leginkább tojásnál és halételeknél alkalmazzák. Az eljárás lényege az ételek alacsony hőfokon, épp csak gyöngyözve forralása, valamilyen savanyító adalékkal, például ecettel, citrommal, borral.

Dinsztelés

A dinsztelés célja, hogy az ízek az ételben maradjanak. Ennél az eljárásnál az alapanyagokat kevés, forró zsiradékon megfonnyasztjuk, vigyázva, hogy ne égjenek oda.

5 ZSENIÁLIS KONYHAI TRÜKK, AMIVEL MÉG FINOMABB LESZ AZ ÉTEL!>>> 

5 HASZNOS KONYHAI ALKALMAZÁS, AMIT KI KELL PRÓBÁLNOD>>> 

6 KONYHAI BAKI, AMIVEL KÖNNYEN ÉTELMÉRGEZÉS ÁLDOZATA LEHETSZ>>> 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss