Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 konyhai baki, amivel könnyen ételmérgezés áldozata lehetsz

default user icon
MME
Vannak olyan élelmiszerbiztonsági alapszabályok, amiket már egészen kis korunkban magunkévá teszünk: a nyers tojásos ételeket lehetőleg még aznap el kell fogyasztani, vagy, hogy a salátákat nagyon alaposan meg kell mosni, ha megkímélnénk magunkat az e-kóli baktériumok okozta hasfájástól. De ezeken kívül van még egy pár olyan higiéniai tézis, amely kevésbé ismert, vagy épp, hogy rosszul ismert, pedig legalább annyira fontos, mint az említett két alapvetés.

1. NEM HŰTJÜK LE IDŐBEN AZ ÉTELMARADÉKOT

Miután mindenki jollakott, és  még mindig maradt egy pár adag az ebédről, fonots, hogy hagyjuk kihűlni az ételt, de maximum 2 órán belül tegyük a hűtőbe, így megadályozhatjuk, hogy a baktériumok elszaporodását, amelyek szobahőmérsékelten bizony 20 percenként duplázódni képesek!

2. NEM ELÉG HIDEG A HŰTŐ

A biztonságos hőmérséklet a hűtőben 4 fok, a mélyhűtőben 0 vagy kevesebb. A legjobb, ha beszerzünk egy hűtőhőmérőt, és úgy állítjuk be az ideális állapotot.

5 DOLOG, AMIT ÉRDEMES NAPONTA TISZTÍTANI A KONYHÁBAN >>>

3. SÜTÉS-FŐZÉS ELŐTT MEGMOSSUK A HÚST

Sokan azt gondolják, hogy a húsok főzés előtti megmosása a legjobb módszer arra, hogy a csirkén, marhán, vagy sertésen lévő bakrétiumokat eltávolítsuk. Ám pont az ellenkezőjét érjük el, a mosáskor a baktériumok a kezünkre, vagy a mosogatóba kerülnek. A szakemberek szerint elég, ha egy papírtörlővel felitatjuk a húslét - és a törlőt utána azonnal kidobjuk, majd kezet mosunk -, a főzéskor ugyanis elpusztulnak a baktériumok. 

4 ÉTEL, AMIT SOHA NEM KELLENE MEGMOSNOD FŐZÉS ELŐTT >>>  

4. AZ EDÉNY SZÉLÉN TÖRJÜK FEL A TOJÁST

Kezet fel,  aki másképp csinálja! Nos, ti az elővigyázatosabbak közül valók vagytok, ám a legtöbben bizony annak az edénynek a szélén törik meg a tojást, amiben aztán dolgoznak majd vele. Ebben az esetben 2 potenciális baktériumforrást képeznek: egyfelől tojáshéj landolhat a fehérjékben, másfelől az edény külső falán lefolyó fehérje, láthatatlanul megszilárdulva a konyhapulton, szintén baktériumtanyává változahat pár óra leforgása alatt. A legjobb, ha egy másik, kisebb edénybe ütjük fel a tojásokat, úgy, hogy a héjukat  a konyhapulton repesztjük meg, és csak utána öntjük bele a keverőtálba vagy a serpenyőbe A pultot pedig azonnal letöröljük egy mosószeres, nedves ronggyal.

ILYEN GYAKRAN TISZTÍTSD MEG A KÁVÉFŐZŐT! >>>

5. A PULTON OLVASZTJUK FEL A MÉLYHŰTÖTT ÉTELT

Csak azért, mert a nagymamánk így csinálta, még nem biztos, hogy jó ötlet. Engedjük ki az ételt a hűtőben! A mínuszból plusz hőfokra átrakott étel midnenképpen felolvad, egyetlen éjszaka alatt, még akkor is, ha az éppen, hogy átlép a 0-át, nem, hogy ha annál pát fokkal több is. Nagyon fontos továbbá, hogy amit egyszer már kiolvasztottunk,  azt semmiképp ne fagyasszuk vissza, dolgozzuk fel pár órán belül.

4 HÁZI PRAKTIKA, HOGY PATYOLATTISZTA LEGYEN A KONYHARUHÁD >>>

6. NEM ELÉG HOSSZAN és ALAPOSAN MOSUNK KEZET

Ki mennyi ideig és hogyan mos kezet főzés közben? Például, miután nyers húshoz ért? Vagy feltört egy tojást? Az ideális az, ha minden minden munkafolyamt után, meleg szappanos vízzel kezet mosunk,  mégpedig legalábbs 20 másodpercig. A Boldog szülinapot című dal kb ennyi ideig tart, úgyhogy, ha nem akarunk számolni,  énekelhetünk is közben, de ezzel a módszerrel a gyerekeket is könnyebb rászoktatni akitartó kézsikálásra.

4+1 EGYSZERŰ PRAKTIKA, AMITŐL KRISTÁLYTISZTA LESZ A MOSOGATÓD >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss