Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 dolog, amit érdemes naponta tisztítani a konyhában

default user icon
MME
Tudjuk, mindenkinek rengeteg dolga van, és igazán nem kellene tovább bővíteni a napi feladatlistáját, de az egészségünk érdekében nem árt sorra venni, az alábbi 5, tényleg csak néhány perces extra időbefektetést igénylő intézkedést!

#1 konyharuhák

Lehet, hogy nem tűnnek olyan piszkosnak,  de egy amerikai kutatás szerint a konyharuhák a legszenyezettebb pontok a konyhában. Ugyanez igaz a fürdőszobai kéztörlőkre is. Minél nagyobb a család, és minél többet forog használatban egy konyharuha vagy egy kéztörlő annál gyakrabban érdemes cserélné - minimum kétnaponta, de egy csúcsra járatot hétvégén, amikor még vendégek is vannak, praktikusan naponta.

# 2 konyhapult

Ha csak egy pillanatra belegondolunk,  hazaérve mi minden landol a konyhapulton -pl. kocsikulcs, pénztárca, levelek, szórólapok, újság - egy másodpercre nem merül fel bennünk a kérdés, hogy bizony a pult is olyasmi, amit naponta, tisztítani, sőt fertőtleníteni kellene. Vagy használjunk eldobható - és lebomló! - tisztítókendőt, vagy tartsunk fenn, külön a konyhapultra egy szivacskendőt, vagy gyorsan száradó szivacsot, amit - FONTOS! - nem  használunk sem a könyvespocok, sem a fürdőszoba-szaniterek tisztítására, a baktériumkeveredést elkerülendő.

# 3 kávéfőző

Kezet fel, ki szokta nap mint nap kimosni a kávéfőzőjének minimum a kannáját? Nos, ők nagyon rendesek, de ez nem elég. Ha nem szeretnénk, hogy a reggeli kávénk maradványain helyes kis bacilustelepek alakuljanak ki, jobb, ha, amennyire csak lehet,  szétszeditek a masinát, és meleg szappanos vízzel átmossátok az alkatrészeket, ami pedig mehet a mosogatógépbe, azt ne habozzunk beletenni - ha nem is minden nap, de kétnaponta midnenképp. A szupertisztaság mellett így a kisgépünk élettartamát is meghosszabíthatjuk.

#4 mosogató

Azt hihetnénk, hogy ha meleg mosogatószeres vízzel tisztára súroltuk benne az edényeket,  akkor a mosogatónknak nem lehet szüksége arra, hogy külön kitakarítsuk. Pedig a zsíros mosogatószerhab-mardványokon, vagy a lefolyóban - és a lefolyószűrőben - ragadt ételmaradékokon szintén elburjánozhatnak a bacilusok. Tehát minden nap egyszer, de ha belefér, minden mosogatás után klórmentes fertőtlenítővel, vagy 1:1 arányú víz és ecetkeverékkel spricceljük át a mosogatónkat, forró vízzel öblítsük le, és egy szivacskendővel töröljük át. Ha az ecetes megoldást választjuk, egy lépésben nem csak baktérium-, de vízkőmentesítünk is - ráadásul roppant környezetkímélő módon.

#5 konyhapadló

Ha a konyhánkban csak egy szendvicset készítettünk is, biztosan a földön végezte valami - minimum  morzsák, de gyanús, hogy egy-két zöldségdarab vagy tojáshéj is landolhat a padlón. Ha tökéletes tisztaságra vágyunk, nem elég felsöpörni - fel is kell mosni, lehetőleg meleg, felmosószeres vízzel. Így nem csak makulátlan lesz a konyhakő, de kellemes illat is lesz majd az egész lakásban!

Ezek is érdekelhetnek

Friss