Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 + 1 tévhit a zöldségek és gyümölcsök mosásáról

default user icon
MME
Vajon meg kell mosni a konyhakész zöldségeket? Ha igen, akkor elég, ha folyó vízzel leöblítjük? A gyümölcsök és zöldségek megtisztítása fogyasztás előtt tehát nem kérdés, ám hogy hogyan kell csinálni, arról elég sok téves információ kering. Mutatjuk a leggyakoribb zöldség-és gyümölcsmosós tévhiteket!

Az élelmiszer-biztonsággal és higiéniával kapcsolatos ismerteink az elmúlt évek során nagyon sokat fejlődtek, de ennek ellenére az élelmiszer-eredetű betegségek még mindig valós kockázatot jelentenek. A hús, a tenger gyümölcsei és a tojás mellett leggyakrabban a zöldségek és gyümölcsök okozzák az ilyen típusú megbetegedéseket, ugyanis rengeteg szennyeződést, baktériumokat és növényvédő szereket tartalmaznak.

Ha esetleg aggódsz, hogy valamit nem jól csinálsz, segítünk kideríteni, hogy mi az igazság ebben a témában. Mutatjuk is!

1. Nem elég a tiszta víz

Rögtön az elején szeretnénk leszögezni, hogy nem kell semmiféle tisztítószer – hipó, szappan, mosogató stb. – ahhoz, hogy a zöldségekről és gyümölcsökről eltávolítsd a szennyeződéseket. Sőt, spciális zöldség-tisztító szerre sincs szükség, de még ecetre sem! A folyóvíz ugyanolyan hatékony, segítségével megszabadulhatunk a baktériumoktól és egyéb mikrobáktól. Fontos azonban, hogy mindig folyó vízzel mosd meg a zöldségeket, így ugyanis a víz egyenesen a lefolyóba vezeti a szennyeződéseket.

2. Forró vízzel hatékonyabb

 Meleg vízzel általában könnyebb a tisztítás, mivel a felmelegített folyadékok a megnövekedett molekuláris aktivitásnak köszönhetően alkalmasabbak a szennyeződések feloldására. Így könnyű azt hinni, hogy a meleg víz jobb és higiénikusabb a gyümölcsök és zöldségek tisztására. Ez nem egészen így van, sőt valójában veszélyes is: ha például a zöldség hideg, és meleg vízben mosod, akkor a hőmérséklet-különbség hatására a zöldségekbe bejuthat a víz, ami hemzseg a mikroorganizmusoktól. Ráadásul ahhoz, hogy a gyümölcsökön és zöldségeken lévő baktériumok elpusztuljanak, jóval magasabb hőmérséklet kellene, mint amilyen meleg vízbe bele tudsz nyúlni sérülés nélkül.

3. A bio árut nem kell megmosni

Valamiért azt gondoljuk, hogy a bioélelmiszerek nem csak egészségesebbek, de tisztábbak is. Az igaz, hogy műtrágya és vegyszer nem éri őket, de ez nem jelenti azt, hogy kórokozók ne lennének rajtuk: gondolj csak a szállítás közbeni állapotokra...

4. Ha hámozni kell, akkor mosni nem 

A gyümölcsök és zöldségek héjával eltávolítod azt a részt, ahol a szennyeződések találhatók – ez igaz. De ha anélkül kezdesz a hámozásnak, hogy leöblítenéd azt, a rajta lévő kórokozók átkerülhetnek a kezedre és a késre is, ahonnan más felületekre is tovább viheted.

5. A konzerv zöldségeket nem kell megmosni

A konzerv zöldségek valóban fogyasztásra készen állnak a dobozban, ám felhasználás előtt mindig öblítsd le őket. Az ok egyszerű: olyan mennyiségű nátriumot tartalmaz a levük, hogy már egy fél csészényi adaggal megvan a napi ajánlott nátriumbevitel…

+ 1. Az előmosott gyümölcsöket és zöldségeket le kell öblíteni

Az előmosott termékek rendkívül kényelmesek, de sokan ezeket is leöblítik felhasználás előtt – teljesen feleslegesen. Először is ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket szigorú szabályok szerint tisztítják. Ha valami hiba csúszik a folyamatba, és mégis veszélyes mikrobák kerülnek a zöldségre, akkor azon már az otthoni mosás sem segít… Másodszor: ha az előre mosott terméket otthon kiveszed a zacskóból, és elkezded a mosáshoz előkészíteni, sokkal nagyobb eséllyel szennyezed be, mintha mosás nélkül, közvetlenül a csomagolásból használnád fel.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss