Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vízen kullogó - szilvalekvárral töltve

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt (fele rétes-fele sima)
  • 10 dkg vaj (megolvasztva, de nem melegen)
  • 1 csomag instant élesztő (7g-os)
  • 2 tojás sárgája
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • Valamint:
  • kb. 20 dkg kristálycukor
  • kb. 3 dkg zsír a konyharuha kenéshez
  • kb. 25 dkg kemény szilvalekvár a töltéshez
  • ízlés szerint őrölt fahéj

Elkészítés

Elkészítés: Keverőtálban a fenti hozzávalókkal jól kidolgozott kelt tésztát dagasztottam. A konyharuha közepét megkentem puha zsírral, beletettem a tésztát, átlósan átkötöttem a konyharuhát, és farúdra (vagy fakanálra) fűzve nagyméretű, vízzel telt edénybe lógattam. Kb. 1,5 óra múlva a tészta felkúszott a víz felszínére (kb. 20-21 fokos volt a víz).

Tálcára hintettem a kristálycukrot (ez esetben a cukor tölti be a liszt szerepét), a tésztát ráborítottam, 16 felé elvágtam, a cukorban egyenként kilapogattam, megtöltöttem fahéjas szilvalekvárral, kifliformára tekertem, majd szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe téve, előmelegített 200 fokos sütőben kb 30-35 perc alatt megsütöttem.

Tölthetjük bármi mással is, de töltetlenül masnit, brióst is formázhatunk belőle.

Különösen könnyű, finom kelt tésztát kapunk!

Ezek is érdekelhetnek

Friss