Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Töltött káposzta az év végi napokra

default user icon
MME
Ez a kiadós, gazdag étel karácsony és új év táján a legnépszerűbb. Mondják, annál jobb, minél többször melegítjük. És mivel sokáig készül és soká el is áll, nem érdemes kis mennyiségben nekiállni!

A töltött káposztára is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás, annyi elkészítési mód, annyi recept. Mindenki a sajátjára vagy az édesanyjáéra esküszik, legalább fél napos program az elkészítése, de utána a legjobb vendégváró, és az is biztos, hogy mindenki örömmel kóstolja meg mások változatát.

Általában paprikásan készül savanyú káposztából, de Szabolcsban paradicsomosan, olykor édes káposztába töltik a húsos tölteléket. A hús gazdagításához legtöbbször rizst használnak, de van gerslis változat is.

A darált hús a töltelék alapja, amiből nem csak a káposztatekercsekbe jut, hanem apró gombócokhoz is érdemes tartalékolni. Pénztárcánk és ízlésünk szerint más húsfélét is használhatunk: húsos szalonna, csülök, kolbász is gazdagíthatja a hatalmas fazék töltött káposztát.

És ami szerintem mindenképpen kötelező: a bőséges tejföl a tálaláskor!

A változatosság jegyében most egy paprikamentes változatot készítettem, csomborral fűszerezve, zöldségekkel és - a disznótoros időszakra való tekintettel – belsőséggel gazdagítva.

Töltött káposzta csomborral

Hozzávalók 8 személynek:
1 kg darált sertéshús
1 kg savanyú káposzta
20 dkg rizottó rizs
30 dkg sertésszív
8 szelet szalonna
4 szál bajorkolbász
3 szál répa
3 szál angolzeller
3 kápia paprika
1 szál póréhagyma

bors
borsikafű (csombor)
5 dl tejföl
1 liter alaplé

Elkészítés: A darált sertéshúst összedolgozzuk az apró kockára vágott szív felével, sóval, borssal, az apróra vágott répával, kápiával és angolzellerrel, a rizzsel. A savanyú káposzta leveleket kicsit kiáztatjuk, majd lecsepegtetjük, és elfelezve betöltjük a masszával. A maradék levelet apróra vágjuk.

A póré fehér részét felaprítjuk, kevés olajon megpirítjuk a vékony  csíkokra vágott káposztával, hozzáadjuk a maradék szívet, és 20 percig dinszteljük, sóval, borssal ízesítjük. A betekert gombócokat a tetejére rakjuk. Felöntjük 1 liter alaplével, rákarikázzuk a kolbászokat, és lefedve sütőben 2,5 órát 170 fokon sütjük-pároljuk.

A szalonnaszeleteket beirdaljuk, és két sütőpapír közé fektetve tepsire tesszük, lesúlyozzuk, és fél óra alatt ropogósra sütjük.

A tejfölt összekeverjük a borsikafűvel és a póré felaprított zöld részével, sóval, borssal, ízesítjük, és a felét ráöntjük a már majdnem kész töltött káposztára. Óvatosan elkeverjük, és még negyed órára visszatoljuk a sütőbe.

Tálaláskor a maradék tejföllel meglocsoljuk, a kakastaréjjal díszítjük.

A töltött káposzta készülhet fazékban tűzhelyen, sütőben is akár, de a legfinomabb, ha kemencében, cserépedényben főnek össze a kiváló alapanyagok. Sajnos, erre sokunknak nincs lehetőségünk, de ne csüggedjünk: ha minden alapanyagból jó minőséget választunk, ha gazdagon fűszerezzük és szép lassan főzzük ezt a csodát, mind a tíz ujjunkat megnyaljuk majd utána!

Boldog karácsonyt és új évet kívánok a töltött káposzta mellé!

Ezek is érdekelhetnek