Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lótetű pusztít a kertedben? Így védekezhetsz ellene!

default user icon
MME
A nyári időszak a lótetvek számára kiváló idő. Ezek a hatalmas rovarok nem csak hátborzongatóak, hanem rendkívül veszélyesek is kertünk palántáira, virágaira, de még a zöldségekre, gyümölcsökre is. Ha megjelennek, akkor minél előbb cselekednünk kell, mielőtt teljesen elszaporodnak. Figyeljünk a jelekre és csípjük őket nyakon!

A lótetű előszeretettel fedezi fel a szépen gondozott kerteket és pusztítja el a növényeket. Ha azt tapasztaljuk, hogy növényeink egyik napról a másikra összeestek, akkor erős lehet a gyanúnk, hogy lótetű vagy a lárvája támadta meg. A lótetű által megtámadott virág, zöldség az elszáradás végső jeleit is mutathatja: elsárgul, majd elpusztul. A lekonyulást, a sárgulást és az elszáradást az okozza, hogy ez a hatalmas kártevő elsősorban a növények gyökereit támadja. Kiszívja belőlük a nedvességet és elrágja a gyökereket. A lótetű számára kiváló a veteményes, különösen a föld alatt termő zöldségek, mint például a répa vagy a krumplitermés. A Fanny magazin összegyűjtött néhány tippet, hogyan védjük a kertünket ezek ellen a rendkívól kártékony rovarok ellen.

Szerezzünk be egy csapdát

A kertészeti áruházakban, szakboltokban vásárolhatunk lótetű elleni csapdákat, rengeteg fajta létezik belőle. Ezek nagy többsége azonban vegyszeralapú, ezért nem feltétlenül alkalmas mindenhová, a veteményesbe például kifejezetten rossz ötlet olyat használni, ami tele van kemikáliákkal. Sokszor irreálisan drágák is, így érdemes lehet először inkább alternatívákat kipróbálni.

Készítsünk házi csapdát

Csapdát akár mi magunk is könnyedén készíthetünk, mindössze egy sima falú edényre lesz szükségünk. Ez lehet befőttesüveg, konzervdoboz vagy egy sima tál is. Keressük meg a lótetű járatát, majd ássuk be a talajba az edényt úgy, hogy a felszín alatt közlekedő példányok beleessenek. A sima falú edényből aztán nem tudnak kimászni, mert a lábaikon lévő kapaszkodók nem tudnak min megragadni. Általában reggelre megtelik a csapda.

Besegíthet az ellenség

Léteznek biokészítmények is, amelyek a lótetű természetes ellenségét hívják segítségül: az ezekben lévő fonálférgek, és a velük kölcsönhatásban lévő baktériumok elpusztítják a lótetveket, így vegyszer nélkül irthatjuk ki őket. A megvásárolt keveréket szórjuk a földre, majd kövessük a használati utasítást. Előfordulhat, hogy bele kell locsolni a talajba.

Örülnek neki a horgászok

A lótetű az egyik legtökéletesebb harcsa-csali, így a horgászok mindig örülnek neki. Mi is jobban járunk, ha összegyűjtjük őket, hiszen nem elég csak begyűjteni őket és máshol elengedi, ugyanis így könnyedén visszaszökhetnek a kertünkbe. Tegyük a lótetveket egy befőttesüvegbe, és ha egy nagyobb mennyiség összegyűlt, akkor vigyük el egy horgász ismerősünknek. Ha nincs ilyen barátunk, akkor a horgászboltnál is mindig örülnek a friss csalinak.

Menekülőre fogják majd

Utóbbi a módszernek az a legnagyobb hátránya, hogy kézzel össze kell fogdosni a rovarokat, ami sokunkban viszolygást válthat ki. Öntsünk mosogatószeres vizet a lyukakba; ahogy a folyadék halad a járatokban, úgy fognak kimenekülni a rovarok a föld alól. Ekkor már össze tudjuk fogdosni őket.

Riasztó növények

Vannak olyan virágok, amik hatásosan távol tartják ezeket a rovarokat, ilyen például a krizantém vagy a körömvirág, aminek a gyökere olyan erős illatanyagokat bocsát ki a föld alatt, amit nem viselnek el a lótetvek. Így elkerülik azokat az ágyásokat, amik köré ilyet ültetünk.

Legyen a kert madárbarát

A madarak ősellenségei a lótetveknek, ugyanis pillanatok alatt felfedezik őket és már viszik is az eleséget. Alakítsunk ki madárbarát kertet, így a kártevők egy nagy részétől megszabadulhatunk.

Palackot a gyökér köré

Egy műanyagpalack tetejét vágjuk le, hogy egy henger alakot kapjunk. Ezt helyezzük a földbe a palánta gyökere köré, hogy a lótetű ne férjen hozzá a zsenge részekhez. A palack alját ne vágjuk ki, mert akkor ott behatolhat a kártevő. 

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss