Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíthetsz nagyon krémes és finom sütőtökpürét, ha nincs sütőd

default user icon
MME
A házi sütőtökpüré ízletesebb, mint a bolti. Sokféleképpen felhasználható, így érdemes egy-két adagot betárazni. A jó hír az, hogy akkor is bátran nekiállhatsz az elkészítésének, ha nincs sütőd. Mutatjuk, hogyan!

A sütőtök mindig is kedvelt csemegénk volt, de csak az elmúlt években használjuk bátrabban. A püré ma már nem csak a babák körében népszerű: készítünk sütőtökös pitét, kenyeret, muffint, pogácsát, brownie-t, levest – valójában csak a fantáziánk szab határt annak, hogy hányféleképpen használjuk fel.

Talán a megszokás, az illatok miatt szinte mindig sütőben sütjük a tököt, és utána turmixban vagy botmixerrel pürésítjük, de ha nincs sütő (vagy éppen nem működik), akkor sem kell lemondanunk erről a finomságról. Mutatunk négy egyszerű és hatékony módszert, amivel a tök puha és omlós lesz.

Sütőtök air fryerben


Ha kicsi a tök, akár egyben is betehetjük a készülék kosarába, ha nagyobb, akkor egyforma nagyságúra daraboljuk, és úgy tesszük a gépbe. Nem kell meghámozni, a héjat és a magokat elég a végén eltávolítani. A tököt kb. 15 percig sütjük 200 °C-on, majd fejjel lefelé fordítjuk, és tovább sütjük 15-18 percig, amíg megpuhul. Hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni, utána egy kanál segítségével eltávolítjuk a magokat és a szálkás belsőt.

Az air fryerben a sütőtök héja kemény és égett lesz, ezért fontos, hogy ha például süteményhez használjuk a pürét, csak a sütőtök élénk narancsszínű húsát használjuk, hogy ne legyen égett íze a desszertnek.

Sütőtök kuktában


Talán nem meglepő, de a sütőtök kuktában gyorsan elkészül. Félbevágjuk a tököt, egy kanál segítségével eltávolítjuk a magokat, majd a tököt a vágott oldalával felfelé az edényhez mellékelt párolórácsra vagy tányérra tesszük. Öntünk kb. 3-4 dl vizet az edény aljába, és lezárjuk a kukta fedelét. Kb. 20 perc alatt elkészül. Hagyjuk kihűlni, majd kikaparjuk a belsejét, és mehet is a turmixgépbe!

Sütőtök tűzhelyen

A tököt nem kell meghámozni, csak kockázzuk fel egyforma darabokra és távolítsuk el a magokat. Minél kisebbre vágjuk, annál gyorsabban elkészül. A tökdarabokat egy edénybe tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Felforraljuk, majd alacsony hőfokon pároljuk, amíg megpuhul. Utána leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. Ha túl nedvesnek érezzük, visszatehetjük az edénybe víz nélkül, alacsony lángon, hogy a felesleges folyadék elpárologhasson.

Sütőtök mikróban

Felkockázzuk a sütőtököt, a darabokat egy mikrohullámú sütőben használható edénybe tesszük. Öntünk hozzá egy kevés vizet, lefedjük az edényt, és 6-8 percre betesszük a mikróba. Hagyjuk kihűlni, majd eltávolítjuk a magokat és a szálkás belsőt, és a szokásos módon pürésítjük. 

Tipp:

A sütőtökpüré légmentesen záródó edényben, hűtőszekrényben legfeljebb 5 napig tárolható, fagyasztóban 3 hónapig friss marad.

Extra tipp:

Néha a sütőtökpüré nem olyan sima állagú, mint szeretnénk. Ilyenkor a pürésített sütőtököt szitán átnyomva orvosolhatjuk a problémát. 

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss