Az őszi és a téli időszakban sok levest eszünk, ugyanis a hidegből betérve nagyon jól tud esni a finom, ízletes és forró folyadék, benne a számtalan zöldséggel és vagy hússal, esetleg tésztával. Még inkább melengető lesz a leves, és szó szerint belülről fűt minket, ha olyan alapanyagokat használunk, melyek melegítő hatással bírnak. Ilyenek többek között a hagymafélék is!
Ha nem szeretnél hosszú ideig a tűzhely mellett állni, de szeretnél enni egy tányér finom, meleg levest, és nem vágysz a zacskós gyorsételekre, akkor a sülthagyma-levest neked találták ki! Mutatjuk, hogyan készül!
Így készül a 30 perces, melengető sülthagyma-leves kakukkfüves krutonnal!
Hozzávalók:
- 4 db nagyobb vöröshagyma
- 1 db kisebb póréhagymadarab
- 3 ek. olívaolaj
- 2 dl fehérbor
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 l zöldségalaplé
- 1 kk. szárított vagy 2-3 ág friss kakukkfű
- 1 ek. keményítő
- 1 csokor petrezselyem zöldje
- pár szelet toastkenyér
- 1-2 marék félkemény sajt
- só
- bors
Elkészítés:
- Meghámozzuk és felszeleteljük a hagymákat. Az olívaolajon megdinszteljük. Öt perc párolás után felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a kakukkfüvet, és 20 percig főzzük.
- A keményítőt kis hideg vízben elkeverjük, besűrítjük vele a levest. Beleöntjük a bort, még egyszer felforraljuk. Végül megszórjuk összevágott petrezselyem zöldjével.
- Toastkenyérből süteménykiszúróval csillagokat vágunk, tepsire tesszük. Megszórjuk bőven reszelt sajttal, és grill alatt rápirítunk.
Borítókép: Vidék íze magazin