Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Spórolj a locsoláson! Így gyűjts esővizet

Az esővíz összegyűjtése nem igényel sok munkát, ráadásul rengeteget spórolhatunk vele. Arról nem is beszélve, hogy nagy segítség a száraz hónapokban!

Hálózati vízről nem túl kifizetődő a növények és a zöldségek öntözése. Ha nem áll rendelkezésre fúrt kút, érdemes ráhasalni a csapadékvízgyűjtésre, hiszen ingyen van, tiszta, nem tartalmaz káros vegyületeket, ezért nagy pazarlás a csatornába engedni. A felfogható csapadékvíz mennyisége számottevő. Ha megfelelő csatornarendszerrel rendelkezik az épület tetőszerkezete, akkor az évi csapadékmennyiség (500-600 mm) legalább fele az udvaron elhelyezett tartályokba kerülhetne. Így gyűjtsünk esővizet!

A legegyszerűbb módszer

A legegyszerűbb és legolcsóbb módszer a vödör vagy hordó az eresz alatt. Így a tetőn összegyűlt víz az ereszen keresztül egy gyűjtőbe távozik, ami nem vész kárba, hanem szükség esetén bármikor felhasználhatjuk. Arra figyeljünk, hogy a csapadék mennyiségének megfelelő méretűt tegyünk alá, hogy ne folyjon ki az összegyűlt víz.

Emeljük meg

Érdemes az eresz alá tett hordót alátámasztani valamivel, hogy magasabban legyen. Így használatkor kisebb nyomást tudunk elérni, amivel sokkal egyszerűbb lesz a felhasználás. Ehhez előfordulhat, hogy az ereszből ki kell szedni pár elemet.

Rendszerbe szerelve

Ha éppen öntözőrendszer kiépítésén gondolkozunk, akkor érdemes lehet olyat választani, amelyben el van rejtve egy esővízgyűjtő tartály is. Ennek köszönhetően a víz a föld alatt gyűlik külön helyen, amit az öntöző fel tud használni, és nem kell a csatornázott vizet igénybe venni.

Süllyesszük a földbe

Lényegesen kevesebb helyet foglalnak a földbe süllyesztett esővízgyűjtő tartályok. Ezek speciális műanyagból készülnek, amelyek ellenállnak az időjárásnak, akár több 10 évig is nyugodtan használhatóak. Számtalan méretben kaphatóak.

Legyen teteje

Bármilyen esővízgyűjtő mellett döntünk, nagyon fontos szempont, hogy legyen teteje. Ezzel megóvhatjuk a vizet a szennyeződésektől, illetve attól, hogy a szél belefújja a leveleket, sarat, port. De ezt a fedelet akár otthon is könnyedén elkészíthetjük.

Ellenőrizzük a minőséget

A legtöbb esetben nincs semmi baj az esővízzel, azonban felhasználás előtt érdemes mindig leellenőrizni a minőségét. Például ha ónos eső esett, akkor inkább borítsuk ki a tartályt, vagy még a csapadék előtt zárjuk el, ha erre van lehetőségünk.

Hasznos kiegészítő

Az ereszre szerelhető túlfolyásgátló esővízgyűjtő rendszer egy csatlakozón keresztül engedi a hordóba a vizet, majd ha az megtelt, akkor elvezeti az esőztetőn keresztül, így a már összegyűjtött folyadék nem vész kárba.

Tartályba tehető szivattyú

Ha olyan megoldást használunk, amelyben nincs beszerelve szivattyú, akkor érdemes lehet ezt külön megvásárolni hozzá. Így lesz a tartályban nyomás, aminek köszönhetően a felhasználás is sokkal egyszerűbb.

Tehetjük a pincébe

Az olyan házaknál, ahol nincs kert, akár a pincében is elhelyezhetjük a gyűjtőket. Ha rendelkezünk megfelelő szűrőrendszerrel, akkor ezzel a hálózati vizet is helyettesíthetjük.

Tisztítsuk rendszeresen

A gyűjtőket tisztítsuk rendszeresen, hogy elkerüljük az algásodást. Havonta akár egy klórtablettát is beledobhatunk, de utána alaposan öblítsük ki.

Környezettudatos megoldás

A szelektív szemétgyűjtés már megszokottá vált, de hasonlóan sokat tehetünk környezetünkért az esővíz gyűjtésével is. A szélsőséges időjárás miatt a száraz hónapokban is könnyebben tudjuk vele megoldani a növények, illetve a hétköznapok vízellátását.

Meghálálják a növények

Az esővíz általában sokkal jobb minőségű, mint a talajvíz. Lágyabb, illetve nincs benne mész és egyéb nem odaillő anyagok. A növényeknek is sokkal jobbat tesz. Régebben mosáshoz is használták, ma már ez kevésbé bevett, hiszen a mosógép egy sokkal kényelmesebb megoldás.

Rengeteget spórolhatunk

Az esővíz gyűjtésével rengeteget spórolhatunk, hiszen nem vonatkozik rá az egyre dráguló víz-, illetve csatornahasználati díj. Egy háztartásban átlagosan egy köbméternyi víz gyűjthető össze egy hónap alatt. Ez természetesen függ az időjárástól is.

Erre tudjuk felhasználni

Az esővizet rengetegféleképpen fölhasználhatjuk. Elsődlegesen a növények és a fű öntözéséhez, de kiváló autómosáshoz, medencefeltöltéshez, bármire, amihez nem szükséges az ivóvíz. Megfelelő tisztítórendszer mellett viszont akár fogyasztásra is alkalmas lehet.

Járjunk utána

Az esővízgyűjtésre is vonatkoznak jogszabályok, amelyeket a helyi önkormányzatok bírálnak el. Amennyiben egy rendszer kiépítése mellett döntünk, akkor minden esetben járjunk utána, hogy milyet szabad. Ami biztosan mindenhol tilos: közterületre vagy a szomszédos telekre vezetni az esővizet. Illetve ha nincs egyesített közcsatorna, akkor oda sem.

Mutatós darabok

Számtalanféle és fajta esővízgyűjtő rendszer, valamint tartály van a piacon, biztosan megtaláljuk a számunkra leginkább működőképeset. De akár design-darabok közül is választhatunk, amelyek nemcsak hasznosak, de mutatósak is.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek