Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sajtos hagymakrémleves gombás-fokhagymás gőzgombóccal

60 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A leveshez:
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 15 dkg sajt
  • 6 dl víz
  • 6 dl tej
  • 3-4 húsleveskocka
  • bors
  • petrezselyem
  • szerecsendió
  • étolaj
  • A levesbetéthez:
  • 30 dkg finomliszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 nagyobb fej gomba
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • ételízesítő
  • petrezselyem
  • 1 db kis tojás
  • víz

Elkészítés

Elkészítés: Érdemes előbb a levesbetétet elkezdeni, mert pihentetni kell, és tovább készül mint a leves!

A gombócokhoz kb. 30 dkg liszthez hozzáadunk 1 tojást, a sütőport, ízlés szerint ételízesítőt és annyi vizet, amennyit egy sűrűbb tésztához felvesz. A fokhagymákatt és a megtisztított gombát apróra vágjuk.
(A hagymát és a gombát beletehetjük nyersen is, vagy egy pici sóval egy csepp olajon meg is dinsztelhetjük, de akkor vigyázzunk a víz mennyiségével, mert hígítja a tésztát, lehet, hogy még lisztezni kell.) A hagymával és gombávan jól összekeverjük és hagyjuk pihenni kb. 20 percig.

Egy közepes edényben vizet forralunk egy kevés sóval. A lobogó víz fölé egy sűrű szűrőt teszünk. A tésztát melegvizes kézzel közepes gombóccá formáljuk (nem kell nagy, mert megdagad) és a szűrőbe tesszük, fedővel vagy tállal lefedjük. Kb. 12-15 percig főzzük a gőzben.

A leveshez a hagymákat közepes kockákra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, felöntjük a vízzel, beledobjuk a leveskockákat, és fűszerezzük ízlés szerint. Addig kevergetjük amíg elolvad a kocka. Ezután hozzáöntjük a tejet, lassú forralás közben folyamatos kevergetés mellett LASSAN!! adjuk hozzá a reszelt sajtot. Amikor a sajt megolvadt, botmixerrel pürésítjük, ezután petrezselyemzöldet szórunk rá, és kis lángon - kevergetés mellett - egyet forralunk rajta.

A gombócokat a tányérba tesszük, rászedjük a levest, csipet reszelt sajttal, petrezselyemzölddel vagy néhány karika újhagymazölddel díszíthetjük.

Megjegyzés

A leves elkészítése nagyon egyszerű, a gombócé egyszerű, csak arra kell vigyázni, hogy ne legyen a tészta túl híg. Könnyű - a gombóc kivételével - étel, kiadós, egy gyümölcsös deszerttel főételként is ajánlom. - pappnorbert

Ezek is érdekelhetnek

Friss