A tonhalat egy tesszük szűrőbe és alaposan lecsepegtetjük. Ezután villával összetörjük, majd megsózzuk, -borsozzuk, hozzáadjuk a tojást és összekeverjük. Hozzáadunk annyi zsemlemorzsát, hogy a massza összeálljon, majd kisebb gombócokat formázunk belőle.
A vízbe tesszük az ételízesítőt, felforraljuk, majd belehelyezzük a halgombócokat, mérsékeljük a hőfokot, és 3-4 percig főzzük. Ezután szűrőkanállal kiszedjük, és melegen tartjuk.
A spárgát meghajlítjuk, majd letörjük a fás részeit, és félretesszük azokat az alapléhez. A spárgabimbókat is levágjuk, félretesszük, a szárrészét pedig fel kisebb darabokra végjuk.
A hagymát megpucoljuk, majd apróra vágjuk. A kaprot szintén apróra vágjuk. Egy edényben felhevítjük a vajat és az olajat, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és üvegesre pároljuk.
Ezután hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott spárgát és a letört, félretett szárrészt. Megszórjuk a kaporral, összekeverjük, majd felöntjük a halgombóc főzőlevével. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd főzzük puhára.
Ezután hozzáadjuk a félretett spárgabimbót, és további pár percig főzzük, hogy a bimbó része is megpuhuljon. Ezután kiszedjük a levesből a bimbókat, félretesszük, majd eltávolítjuk a vastagabb, fásabb szárrészt is.
A leveshez hozzáadjuk a tejfölt és a tejszínt, majd összeturmixoljuk, végül pedig egy szűrőn átpasszírozzuk, hogy szép selymes legyen. Ezután visszatesszük a levesbe a félretett bimbókat és a halgombócot, majd forráspontig melegítjük, de főzni már nem kell.
Tálaláskor a levest és a halgombócot tányérba szedjük. Ízlés szerint apróra vágott kaporral is megszórhatjuk.