Elkészítés: A palacsintatésztát kiverjük a hozzávalókból. A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét külön keményre verjük fel. A tojássárgákat, a lisztet, a sót, a cukrot annyi szódavízzel és tejjel(felesen használtam) keverjük ki, hogy se híg, se sűrű ne legyen. Végül hozzákeverjük a tojásfehérjehabot, amitől könnyűvé válik a palacsinta. A palacsintákat kisütjük egyenként.
10 db palacsintára lesz szükségünk a rózsához, a maradékot külön elfogyasztjuk.
Egy lapos tányérra 6-8 erős, fehér fonalat fektetünk, ráborítunk 1 palacsintát, meghintjük porcukorral, citromhéjjal ízesített darált dióval. Most következik a 2. palacsinta, amelyet lekvárral kenünk meg. A következőre megint diós töltelék kerül, s ezt így folytatjuk, míg a palacsinta el nem fogy. Most aztán a fonalakat felül olyan szorosra kötjük össze, hogy a tészta rózsához hasonló alakot nyerjen.
Beletesszük annyi olvasztott vajba, hogy kb. a 1/3 rész magasságig érjen, és a tűzhely tetején szép sárgára sütjük.
Tálaláskor a fonalakat eltávolítjuk, borsodóval vagy tejsodóval tálaljuk.
A borsodóhoz a bort vízzel, a citrom héjával, a tojássárgákkal, a reszelt citromhéjjal és a citromlével, 8 dkg cukorral, liszttel kikeverjük, majd felforraljuk. A tojásfehérjéket a 2 dkg cukorral keményre verjük, és lazán hozzákeverjük.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre