Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az erdőben gyűjtöget és csereberél, így ingyen lesz a karácsonyi vacsora ennél a nőnél

Nem mindennapi kísérletbe fogott egy fiatal brit nő. Zoe ugyanis úgy döntött, megpróbálja nulla fontból kihozni a karácsonyi vacsorát, méghozzá úgy, hogy az alapanyagokat az erdőben gyűjti, ha kell, akkor pedig cserekereskedelmet folytat.

A karácsonyi, ünnepi ebéd vagy vacsora megtervezése nem kis feladat. Egyesek szeretik a hagyományos fogásokat, ezért minden évben ugyanazok kerülnek asztalra, míg mások a változatosság hívei, ezért folyton kísérleteznek. Ilyen ember a 29 éves Zoe Young is, aki azonban nem egyszerűen egy új menüsort főz meg az ünnepekre, hanem megpróbálja kihozni a fogásokat nulla fontból.

Zoe az egyik erdei túrája során találta ki azt a kihívást, hogy a karácsonyi vacsorához is megpróbálja a természetben összegyűjteni az alapanyagokat. Az ünnepi menü két meghatározó pontja a Wellington bélszín és a Yorkshire puding lesz.

A Wellingtonhoz többek között húsra és gombára van szükség, ezekhez az alapanyagot Zoe gyüjtögetés és cserekereskedelem útján szedte össze. A hús és a tészta közé kerülő gombás töltelékhez a gombát például az erdőben találta, többek között laska- és gévagombát. Ez utóbbi csirkegombaként is ismert, ugyanis az élénk sárgaszínű gomba íze kísértetiesen hasonlít a csirkehúséra. A töltelékhez felhasználja még a szabadban talált szelídgesztenyét is – írja a Wales Online.

A Yorkshire puding tésztájához a lisztet a kirándulásai során gyűjtött makkból készíti, a tojást pedig cserekereskedelem útján szerezte az egyik helyi farmertől, aki lekvárt és házi bort kapott a tojásokért. Zoe nemcsak a természetben gyűjtöget, hanem az utcán is képes kincsekre bukkanni. Nem egyszer talált már bontatlan befőttesüvegeket, melyekben lekvár vagy szósz volt, de elrakja a pici sós vagy cukros tasakokat, melyeket sokan ott hagynak az éttermek, kávézók asztalain vagy az utcán.

Zoe az egyik barátjától burgonyát és egyéb zöldségeket is kap, emellett az általa összegyűjtött galagonyából lekvárt, a vad tormából szószt készít. Az ételeket fokhagymával és a szabadban talált fűszernövényekkel ízesíti, emellett csipkebogyóból koktélt, almából pedig finom bort készít. Mint mondja, ezek a dolgok mind megteremnek a szabadban, csak fel kell tudni ismerni őket.

Ha érdekelnek az erdőn-mezőn található ehető finomságok, fűszer- és gyógynövények, akkor kövesd a Mindmegettén Megyeri Sárát, azaz Dzsindzsát, a téma szakértőjét!

Borítókép: Northfoto/Zoe Young/SWNS

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss