Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tápoldat akár 150 forintból: így készíts gyufából öntözővizet a növényeknek

Aki kertészkedik az tudja, hogy a növényeket nem elég csak sima vízzel öntözni, ugyanis rengeteg gondoskodást igényelnek. Figyelni kell a földre, a növények elhelyezésére és a tápoldatozásra is. A vegyszerek azonban drágák, pláne akkor, ha sok kell belőle.

Szüleink és nagyszüleink idejében nem volt olyan széles választék a növényvédő szerekből és tápoldatokból, mint manapság, viszont tudtak rengeteg olyan praktikát, amit ma mondhatni elfeledtünk. Ilyen például az is, hogy ha a banánhéjat az öntözővízben áztatjuk, akkor zseniális tápoldatot kapunk, de akár el is áshatjuk a feldarabolt banánhéjat, a növények örülni fognak neki.

A kávézacc, vagy éppen a tojás főzővize is olyan csodaszer, amit a kertben sokan használnak. A gyufa azonban keveseknek jutna eszébe, pedig ebből is kiváló öntözővíz készíthető.

Így készíts gyufából tápoldatos öntözővizet

A biztonsági gyufák fején vörösfoszfor található, a növényeknek pedig szükségük van erre az ásványi anyagra ahhoz, hogy növekedni, fejlődni tudjanak. Az egyik videós tartalomgyártó, Creative Explained pedig megmutatta, hogy milyen egyszerűen és gyorsan lehet a gyufákból tápoldatos öntözővizet készíteni!

Fogj egy marék, vagy egy teljes doboz, még nem használt gyufát (ennek ára nagyjából 150 forint körül mozog), tedd bele egy pohárba és töltsd tele, körülbelül 2-2,5 deciliter vízzel. Hagyd állni legalább egy órán át. Ezután szűrd le, és higítsd fel, hogy egy liter legyen. A növényeket havonta egyszer öntözd meg ezzel a spéci keverékkel, és észre fogod venni a változást!

Miért fontos a növények számára a foszfor?

A növények számára fontos ásványi anyag a foszfor, hiszen több élettani folyamatban is részt vesz. Ilyen például a növény energiarendszerének szabályozása, a fehérjeszintézis, ebből adódóan pedig meghatározó szerepe van a foszfornak a növekedésben, a sejtosztódásban. Hatására javul a virág- és magképzés, a gyökerek intenzívebben fejleődnek, és főként a tápanyagfelvételben meghatározó szerepet játszó hajszálgyökerek száma és elágazása növekszik – írja az Agroinform.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss