Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nektarinos tápiókadesszert

Mi fán terem a tápióka, és hogy lesz minden kis gyöngyéből nyári desszert? Egyszerű és nagyon gyümölcsös finomság készült ezúttal a konyhában – az egzotikum és az ismerős ízek remek egymásra találásának köszönhetően.

Már bizonyára sokan találkoztak nagyáruházak polcain az apró, hófehér, gyöngyökre emlékeztető, nálunk kevéssé, de már számos európai országban is egyre népszerűbb érdekességgel. Ezek az úgynevezett tápiókagyöngyök.

A Brazília északi részén őshonos, de Dél-Amerika-szerte, sőt Afrikában is igen elterjedt manióka- vagy más néven kasszava fa gyökeréből származik, semleges ízének köszönhetően nagyon sokrétűen használható a konyhában. Tápiókaliszt és gyöngy formájában egyaránt lehet vele találkozni kereskedelmi forgalomban, mindkettő tökéletesen alkalmas mindenféle étel sűrítésére, mert gyakorlatilag egyfajta keményítőről van szó. Mivel nem tartalmaz glutént, az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatják. Ráadásul igencsak érdekes a megjelenése, és nagyon könnyű elkészíteni!

Készülhet belőle sokféle édes finomság is. Tejes összetevőkkel, kókusszal vagy vaníliával fűszerezve különleges pudinggá varázsolható, amelyben kis áttetsző gyöngyök vannak. A tápiókagyöngy ugyanis hő hatására megpuhul, de nem veszíti el kis kerek formáját, csupán a fehér színe válik áttetszővé. Némi előkezelést követel ugyan, de ez mindössze annyiból áll, hogy felhasználás előtt érdemes 20-30 percre hideg vízbe áztatni, majd az áztató vizet eltávolítani róla. Innen aztán már nagyon gyorsan elkészül.

Meleg nyári napokon vagy olyankor, ha viszonylag rövid idő alatt könnyű desszertet kell varázsolni az asztalra, jól jönnek a sokféleképp variálható krémek. Most azonban nem csupán arra ügyeltem, hogy glutén, de arra is, hogy tejes összetevő se kerüljön a desszertbe, mégis legyen ínycsiklandóan finom. Így született az első pillantásra talán kissé szokatlan, de annál izgalmasabb állagú gyümölcsös finomság ötlete. A tápióka ugyan egzotikus összetevő, de a többi hozzávaló igencsak hazai.

Friss nektarinnal és sárgabaracklével készítettem könnyű nyári finomságot. Hogy még nagyobb legyen az újdonság varázsa, ráadásul könnyen kezelhető is legyen, a hagyományos üvegkehely helyett vidám kis szilikonformákba töltögettem. A színkavalkád és az ízek felturbózása kedvéért néhány szem kései szamócával tálaltam ezt a finomságot.

Nektarinos tápiókadesszert

Hozzávalók 4 személyre:
7 dkg tápiókagyöngy (nagyáruházakban, csemegeboltokban beszerezhető)
5 dl jó minőségű sárgabaracklé
1 dl hideg víz + az áztatáshoz annyi, amennyi kényelmesen ellepi a gyöngyöket
1 evőkanál vaníliával kevert porcukor
2 cl narancslikőr (elhagyható)
1 mokkáskanál őrölt kardamom
3 db egészséges, kemény húsú nektarin
A tálaláshoz:
nektarin
szamóca

Elkészítés: A tápiókagyöngyöket mély tálba helyeztem, annyi vizet öntöttem rá, amennyi kényelmesen ellepte. 20 percig állni hagytam. Ennyi idő alatt a gyöngyök szépen megduzzadtak.
3 db nektarint hámozás nélkül kis kockákra vagdostam, félretettem.
A tápiókagyöngyöket leszűrtem. Gyorsforralóba szórtam, hozzáöntöttem a sárgabaracklevet és a vizet, vaníliával kevert porcukorral, kardamommal fűszereztem, és közepes lángon, állandó keverés mellett nagyjából 8-10 perc alatt besűrítettem.

Ügyelni kell a keverésre, mert könnyen odaég, és nem túlzás, ennyi folyadék szükséges a megfelelő állag eléréséhez!

Akkor készült el, ha a gyöngyök áttetsző apró golyóbisokká alakulnak. Azon melegében hozzákevertem a friss, felkockázott nektarint, és elosztottam a kis formákban. 2 órán át hűtőszekrényben pihentettem, majd gyümölcsökkel tálaltam.

Igazi kellemes, frissítő finomság!

Ezek is érdekelhetnek

Friss