Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ne hagyd ki! Ezek a legfontosabb szűrővizsgálatok nőknek és férfiaknak

Ahhoz, hogy megelőzzük a komolyabb betegségek kialakulását, érdemes rendszeresen szűrővizsgálatra járnunk. De honnan tudjuk, hogy milyen gyakorisággal, milyen vizsgálatra kell menni? Ebben segítünk most.

Hogy a különböző szűrések közül nekünk milyen vizsgálatokon érdemes részt vennünk, azt elsősorban a háziorvosunkkal beszéljük meg! A módszerek, amelyekkel egy-egy betegséget csírájában fel lehet fedezni, rendelkezésre állnak, így időben el is kezdődhet a gyógyítás. Ne várjuk meg, amíg tünetek, panaszok jelentkeznek, vagy egyértelmű jelét tapasztaljuk annak, hogy már megbetegedtünk! Menjünk el rendszeresen szűrővizsgálatra még akkor, amikor egészségesnek érezzük magunkat. A legtöbb vizsgálathoz beutalóra van szükség, amit a háziorvostól vagy a nőgyógyásztól tudunk beszerezni.

Laborvizsgálatok

Évente célszerű egy teljes laboratóriumi vizsgálatot végeztetni, amelynek része a teljes vérkép, anyagcsere paraméterek, máj és vese funkció, valamint a vizelet vizsgálata. Ezekből az értékekből háziorvosunk következtetni tud az egészségügyi állapotunkra és a lehetséges megbetegedésekre, így időben tovább tud küldeni minket a megfelelő szakorvosokhoz és vizsgálatokra, ha szükséges.

Tüdőszűrés

A tüdőszűréssel főként a TBC-t és egyéb tüdőbetegségeket lehetséges kiszűrni, de a vizsgálatot végző szakorvos képet kap a szívünk és a nagy erek állapotáról. Emellett a nagyobb méretű daganatos elváltozásokra is fény derülhet. 25 éves kor fölött minden évben meg kell jelennünk ezen a vizsgálaton. Rizikó csoportba tartozunk, ha a családunkban előfordult tüdőrák vagy más légzőszervi megbetegedés, vagy ha dohányzunk.

Pajzsmirigy

A pajzsmirigy problémákat fontos időben észrevenni, erre kiválóan alkalmas lehet az éves vérvétel-laborvizsgálat. Emellett kétévente nem árt, ha ultrahang vizsgálattal is ellenőrzik, de ha olyasmit tapasztalunk, hogy hirtelen, indokolatlanul változik a súlyunk, hangulatingadozásaink vannak vagy nyelési nehézségeink, akkor azonnal menjünk el pajzsmirigy vizsgálatra!

Legyen tartásunk!

A rossz testtartás, az ülőmunka miatt szinte már népbetegség a gerincferdülés, a porckorongsérv vagy a csigolyák eltolódása. Fontos kétévente a gerinc vizsgálata, ugyanis a derék-, hát- és nyaki panaszok az elváltozások felfedezésével és rendszeres gyógytornával megelőzhetők vagy megszüntethetők, ezzel elkerülhetjük akár a műtétet is.

Lássunk tisztán!

Kétévente menjünk szemvizsgálatra, mert nem csak az idő múlása miatt romolhat a látásunk, hanem például a cukorbetegség egyik legjellemzőbb tünete a látás romlása. 45 éves kor fölött évente akár egy dioptriát is romolhat a szem, így fontos, hogy mindig megfelelő szemüveget csináltassunk. Szintén 45 éves kor felett ellenőrzik a szürke- és zöld hályog kialakulását is.

Figyeljünk a szívünkre

Ha a felmenőink között előfordultak szívbetegségek, akkor kétévente látogassunk el szív- és érrendszeri vizsgálatra. Ha kisebb a kockázati esély, tehát a családban nem volt ilyen jellegű probléma, és nem is dohányzunk, akkor 40 éves korunkig elegendő öt évente ellenőriztetni a szívünket. Kétévente érdemes szűrni a vesebetegséget is.

Fogas kérdés

Sokkal kevésbé kell félnünk a fogorvostól, ha rendszeresen, azaz évente járunk ellenőrzésre. Ilyenkor eltávolíttathatjuk a fogköveket is, így tovább maradnak egészségesek a fogaink. Egyúttal kérjük az ajak és szájüregi vizsgálatot is, ha dohányzunk, ez különösen fontos.

Megúszhatjuk ép bőrrel

Ne csak a bőrünk ápolására, ránctalanítására fordítsunk figyelmet, hanem az egészségére is. A bőr daganatos elváltozása egyre gyakrabban fordul elő. A legveszélyeztetettebbek akkor vagyunk, ha világos a bőrünk, több anyajegy borítja a testünket vagy sok időt töltünk napon. A rendszeres anyajegy szűrés azért is fontos, mert így a szakorvos alaposan átvizsgálja az összes anyajegyet és a legkisebb elváltozást is ki tudja szűrni. Ha a rizikó csoportba tartozunk, akkor akár fél évente is javasolt lehet a bőrgyógyászati vizsgálat, de alapvetően kétévente elegendő felkeresni a bőrgyógyászt, függetlenül a korunktól vagy a nemünktől.

Az erős csontokért

40 éves kortól minden második évben végeztessünk csontsűrűség mérést, mert a csontritkulás a kor előrehaladtával egyre inkább jelentkezik. Megfelelő gyógyszeres kezelés hiányában a csontok sokkal könnyebben törnek el a legapróbb sérüléstől is. Bár a nőkre ez a megbetegedés klimax után jellemzőbb, hiszen ilyenkor a csontsűrűség drasztikusan csökkenhet, ennek ellenére ez a probléma bizony a férfiakat is érinti. Fontos tudnunk, hogy a háziorvos nem küldhet csontsűrűség-vizsgálatra minket, csak a reumatológián vagy a nőgyógyászaton kérhetjük ennek ellenőrzését.

Női dolgok

Nőként érdemes évente részt vennünk méhnyakrákszűrésen, amely magában foglalja a citológiai vizsgálatot is. Bár a nőgyógyász minden alkalommal elvégzi a mellek tapintásos vizsgálatát, 30 és 45 éves korunk között között érdemes 2 évente mammográfiás szűrővizsgálaton megjelennünk, de 50 éves korunk fölött ez már évente javasolt. A melleink vizsgálatát mi magunk is havonta végezzük el, és bármilyen eltérést, furcsaságot észlelünk, azonnal keressük fel a nőgyógyászunkat! Különösen érdemes komolyan vennünk a mammográfiát, ha korán kezdődik a menstruáció, későn következik be a menopauza, nem szültünk, hosszú ideig fogamzásgátlót szedtünk vagy ösztrogénkezelést kaptunk.

Férfias dolgok

A férfiaknak a herék vizsgálata, a prosztataszűrés ugyanolyan fontos, mint a nők esetében az éves nőgyógyászati szűrővizsgálat, tehát 40 éves kor felett ajánlott évente felkeresni az urológus szakorvost. Ennél fiatalabb korban is ajánlott a rendszeres szűrés, főleg, ha a családban fordult elő már ilyen jellegű megbetegedés. Az urológus emellett felméri a vesék állapotát és a nemi szerveket is megvizsgálja, így rengeteg kóros elváltozás kiszűrhető. A herék állapotát havonta ajánlott önvizsgálattal ellenőrizni.

Érdemes korán kezdeni!
Az első állapotfelmérést érdemes 21 éves kor körül elvégeztetni: ilyenkor a háziorvos részletes kórtörténeti felvételt készít rólunk, a családban előforduló szív- és érrendszeri, illetve más megbetegedésekről, és az életmódunk kockázati tényezőiről. Ezután olyan egyszerű vizsgálatokra számíthatunk, mint a testtömeg-index és haskörfogat-meghatározás, valamint vérnyomás- és vércukorszint-mérés.
Minden összefügghet mindennel
Ha a háziorvos időben észreveszi a bajt, jól állítja be a gyógyszereket vagy beutal minket a szükséges szakvizsgálatra, akkor védve lehetünk a későbbi, súlyosabb betegségektől. Mivel a háziorvosoknál van a legnagyobb betegforgalom, így nekik van a legnagyobb összehasonlítási alapjuk, ezért fontos, hogy felnőttként is rendszeresen felkeressük a tanácsadással egybekötött, megelőző vizsgálatot.

 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek